اجتماعی > خانواده

چالش‌های پیشگیری از اعتیاد و راهکارهای رفع آن



سیدحسن موسوی‌چلک در گفت‌وگو با ایسنا، ضمن تاکید بر لزوم اولویت دادن به برنامه‌های پیشگیری از اعتیاد به دستاوردها و چالش‌های سازمان بهزیستی در حوزه پیشگیری و پیشنهادات مرتبط با تقویت برنامه‌های پیشگیری پرداخت و گفت: موفقیت هر کشوری، در اولویت دادن به برنامه‌های پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی و از جمله اعتیاد است. سازمان بهزیستی کشور نیز به واسطه قانون تاسیس خود، قانون ساختار نظام جامع رفاه و تامین اجتماعی، قانون مبارزه با مواد مخدر و روانگردان‌ها و اسناد و قوانین مختلف از جمله سند جامع پیشگیری از اعتیاد در این حوزه از پیشگامان کشور است.

موسوی‌چلک از جمله برنامه‌های سازمان بهزیستی را پیشگیری از اعتیاد در محلات شهری و روستایی، پیشگیری از اعتیاد در زنان و کودکان (پازک)، کارمند یاری پیشگیری از اعتیاد در محیط‌های کار (کیان)، پیشگیری از اعتیاد و ارتقای توانمندی‌ها (پاترا)، کارزارهای رسانه‌ای پیشگیری از اعتیاد که آخرین آن هم در بهمن ماه سال جاری برگزار شد و تدوین محتوای پیشگیری از اعتیاد در قالب تولید موشن گرافی‌های (کاربین) برای نشر در فضای مجازی مطرح کرد.

معاون اجتماعی سازمان بهزیستی در ادامه به برخی از دستاوردهای مهم سازمان در حوزه پیشگیری از اعتیاد اشاره و تاکید کرد: به دلیل ماهیت فرابخشی و چند وجهی اعتیاد برخی از این دستاوردها حاصل همکاری سازمان‌های مختلف غیردولتی و دولتی و بهره‌گیری از تجارب جهانی است. از جمله دستاوردها شامل گسترش کمی و کیفی برنامه‌های پیشگیری از اعتیاد در محلات شهری و روستایی (برنامه‌های پاترا و پازک) و محیط‌های کاری (کیان)، تنوع برنامه‌های پیشگیری برای تمام گروه‌های هدف، تمرکز بیشتر بر برنامه‌های فضای مجازی با توجه به تهدیدهای نوظهور در فضای مجازی، برگزاری کارزارهای  رسانه‌ای پیشگیری از اعتیاد، فراگیرتر شدن برنامه‌های پیشگیری، بهره‌گیری از ظرفیت تشکل‌های غیردولتی، توسعه گروه‌های همیار، تاثیرگذاری در سیاستگذاری‌های مرتبط با مواد مخدر و روانگردان‌ها، تربیت کادر متخصص در حوزه پیشگیری، تعامل مناسب‌تر با سازمان‌های مرتبط در حوزه پیشگیری، توسعه برنامه‌های اجتماعی محور در حوزه پیشگیری، حساس‌سازی بیشتر دستگاه‌های مرتبط بواسطه سابقه طولانی‌تر بهزیستی در این حوزه، بهره گیری از ظرفیت رسانه‌ها در حوزه پیشگیری هستند.

بنابر اظهارات موسوی‌چلک، در حال حاضر ۳۱۹۳ محله تحت پوشش پیشگیری اجتماع محور از اعتیاد و ۲۵۳۶ تیم در حوزه پیشگیری از اعتیاد فعالیت دارند. البته این به منزله نداشتن نقاط ضعف نیست. طبیعتا بهزیستی هم مثل بسیاری از سازمان‌ها با چالش‌هایی مواجه است.

وی محدودیت اعتبارات پیشگیری در سازمان و تاخیر در ابلاغ آن، زود بازده نبودن برنامه‌های پیشگیری و سرمایه‌گذاری کمتر مدیران در این سطح از پیشگیری، ضعف فرهنگ پیشگیری در بین مردم، تمرکز بیشتر بر برنامه‌های درمان اعتیاد و تخصیص اعتبار ناکافی به برنامه‌های پیشگیرانه، از دست دادن جایگاه سازمان در مدیریت امور پیشگیری و فرهنگی در کشور که تا سال قبل مسئولیت این کمیته با سازمان بهزیستی بود، عدم تناسب نسبت نیروی انسانی با گستردگی و تنوع برنامه‌های پیشگیری، بی‌ثباتی ساختار تشکیلاتی در سازمان بهزیستی در حوزه پیشگیری و تضعیف ساختار مربوط به اعتیاد در سازمان، ضعف در مستندسازی برنامه‌ها و اقدامات و عدم تجربه‌نگاری در حوزه پیشگیری را از جمله برخی از این چالش‌ها عنوان کرد.

معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور در این راستا به ارائه پیشنهاداتی در این زمینه پرداخت و افزود: بروزرسانی سند جامع پیشگیری از اعتیاد توسط ستاد مبارزه با مواد مخدر، گسترش کمی و کیفی برنامه ها در محلات شهری و روستایی و محیط‌های کار، تخصیص اعتبار بیشتر به پیشگیری با توجه به این که بیش از ۹۵ درصد جامعه را در بر می‌گیرد، تمرکز بیشتر بر نیازهای گروه هدف به تفکیک گروه سنی و جنسیتی و قومیتی و توجه به زیست بوم فرهنگی و اجتماعی و مداخلات بیشتر در فضای مجازی با توجه به افزایش تهدیدهای فضای مجازی در برنامه‌های پیشگیری می‌تواند به ارتقای این حوزه کمک کند.

انتهای پیام



منبع:ایسنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا