محله > دروازه طهرون

این دانشمند همه فن‌حریف، بچه امیریه بود


همشهری آنلاین- بهاره خسروی : به گفته نصرالله حدادی، تهران‌پژوه، دکتر محمود حسابی نوه حاج میرزا علی حسابی (یمین الملک) وزیر مالیه کابینه احمد شاه قاجار بود. حاج میرزا علی، معروف به معزالسطان حسابی، در ضلع جنوب غربی چهارراه معزالسطان حسابی، خانه‌باغ بزرگی داشت که از خیابان مولوی تا دروازه گمرک وسعت داشت.

این دانشمند همه فن‌حریف، بچه امیریه بود

خواندنی‌های بیشتر را اینجا دنبال کنید

حدادی در بخش دیگر صحبت‌هایش یادی از کتاب «استاد عشق» نوشته «دکتر ایرج حسابی» فرزند مرحوم «پروفسور محمود حسابی» می‌کند و به نقل از آن می‌گوید: «پدرش عباس خان حسابی، معزالسلطنه، دیپلمات و سیاستمدار ایرانی بود و مادرش گوهرشاد حسابی، زنی فرهیخته و متدین بود، خانه اصلی و پدری دکتر حسابی در کوچه فیلخانه زیر بازارچه شاپور، حاج ترخانی امروزی قرار داشت و بعد از مرگ پدربزرگ بخشی از باغ بزرگ معزالسطان به پدر دکتر رسید.»

سوم اسفند ماه سال ۱۲۸۱ شمسی دکتر حسابی در محله امیریه تهران و خانواده اصالتا تفرشی و اهل سیاست متولد شد. دکتر تقریباً تا ۴ سالگی در محله امیریه زندگی می‌کرد تا اینکه پدرش به‌عنوان سفیر ایران همراه خانواده راهی سوریه و شهر دمشق شد. این ماجرا باعث شد تا او چهار سال اولیه تحصیلات ابتدایی‌اش را را در مدرسه فرانسوی بیروت آغاز کند. آنها اما بعد از چهار سال به ایران آمدند. مخالفت پدر دکتر حسابی با سیاست‌های محمدعلی شاه قاجار زمینه تبعیدش را فراهم کرد و دکتر حسابی به همراه خانواده‌اش به فرانسه مهاجرت کرد و در آنجا به تحصیلات خود ادامه داد. هر چند این مهاجرت برای خانواده دکتر حسابی فراز و فرودهای فراوانی داشت، اما با این حال، دکتر حسابی با پشتکار و تلاش به تحصیلات خود ادامه داد و در مدرسه فرانسوی سن‌لویی پاریس به ادامه تحصیل پرداخت.

همچنین باید موضوع را مد نظر داشت که پروفسور حسابی علاوه بر تسلط و مهارت در سکوهای علم در ادبیات ورزشی، موسیقی و علوم دینی هم حسابی چیره‌دست بود. حافظ کل قرآن و دیوان حافظ بود به کتاب‌های گلستان سعدی، مثنوی مولوی، بوستان سعدی، منشآت قائم‌مقام فراهانی و شاهنامه فردوسی تسلط کامل داشت. با موسیقی کلاسیک اروپا و موسیقی سنتی ایران و شعر کاملاً آشنا بود در نواختن پیانو و ویولن مهارت خوبی داشت. در زمان نوجوانی مدرک غریق نجاتی‌اش در رشته شنا در شهر بیروت دریافت کرده بود و در چند رشته مختلف ورزشی هم موفق بود.

دکتر محمود حسابی از سال ۱۳۰۶ شمسی به سرزمین مادری بازگشت در زمینه مختلف علمی، آموزشی و فرهنگی فعالیت‌های زیادی را انجام داد، نقش مهمی در بنیانگذاری و پیشرفت علم و دانش در ایران داشت. همچنین از او به‌عنوان «پدر فیزیک ایران» یاد می‌شود.



منبع:همشهری آنلاین

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا