اخبار اجتماعی > محیط زیست

20 هزار گونه حشره در ایران وجود دارد



همشهری آنلاین – الهام مصدقی راد : بیشترین گونه جانوری روی زمین متعلق به حشرات است. آنها رده ای از بی مهرگان محسوب می‌شوند که 70 درصد جمعیت جانداران را به خود اختصاص داده اند . دانشمندان حدود یک میلیون گونه مختلف حشره را شناسایی و نامگذاری کرده اند .

بررسی ها نشان می‌دهد طی 30 سال اخیر جمعیت حشرات دنیا 25 درصد کاهش داشته است . کاهش یا افزایش این موجودات کوچک و گاهی مزاحم ، مانند هر موجود دیگری بر اکوسیستم تاثیر میگذارد . تقریبا تمامی حشرات در زنجیره غذایی نقش دارند و توسعه کشاورزی به آنها مربوط می‌شود به همین دلیل حفظ و مراقبت از آنها اهمیت بسیاری دارد اما دلایلی مانند چرای بی رویه، تخریب پوشش گیاهی ، سموم کشاورزی و.. باعث نابودی و کاهش جمعیت برخی از حشرات در ایران شده اند.

علیرضا نادری پروانه شناس و پژوهشگر تنوع زیستی : کوهستان‌ها ، بیشترین حشرات ایران را در خود جای داده اند

از 30 راسته شناخته شده حشرات دردنیا ، 28 راسته درایران وجود دارد. هنوز آمار دقیقی از تعداد گونه حشرات ایران نداریم اما به صورت قطعی 20 هزار گونه درایران زندگی می‌کنند. 5 هزار گونه متعلق به راسته پولک بالان یعنی پروانه ها و بیدهاست . حداقل 10 هزار گونه سوسک یا همان قاب بالان را در ایران داریم . این سوسکها با آنچه ما به عنوان سوسک می‌شناسیم متفاوت هستند . سوسک هایی که در منازل به نام سوسک حمام شناخته می‌شوند درراسته سوسری شکلان جای دارند و شامل 60 تا 70 گونه اند.

با پیشرفت علم ، روش های شناسایی حشرات تغییر کرده است. پیش از این حشرات را با ویژگی های ظاهری ، اندام جنسی ، نوع تغذیه و روش زندگی شناخته و طبقه بندی می‌کردند اما هم اکنون از روش های ژنتیکی استفاده می‌کنند. دراین روش مشاهده شده بسیاری از گونه هایی که ظاهرشان شبیه به هم است ، دارای تفاوتهای ژنتیکی هستند و در گونه دیگری جای می گیرند. سوسک ها یا همان قاب بالان ، با 40 درصد سهم ، بیشترین راسته حشرات را در دنیا به خود اختصاص داده اند.

انقراض حشرات را نمی توان به راحتی رصد کرد. جثه کوچکشان ، زندگی انفرادی ، زندگی در نقاط خاص از جمله مواردیست که بررسی احتمال انقراض آنها را دشوار می‌کند ، این کار نیازمند چندین سال رصد است. اما بدون شک جمعیت ‌حشرات با انقراض مواجه شده و از تعدادشان کاسته شده است . وقتی جمعیت‌شان کم و لکه ای شود به انقراض هم نزدیک می‌شوند. به عنوان مثال بسیاری از پروانه های ایران در لبه انقراض قرار دارند.

چرای بی رویه ، تخریب پوشش گیاهی ، سموم کشاورزی ، تغییر اقلیم ، توسعه کشاورزی دیم ، کشاورزی غیر اصولی از دلایل کاهش جمعیت حشرات گوناگون در ایران است. برخی از حشرات، شاخص پایش اکولوژیک هستند . پروانه ها ، زنبورهای گرده افشان ، سوسک های گرده افشان و حشرات آبزی مانند بال موداران و یک روزه ها از جمله این حشرات هستند که یا با گیاه خاصی سر و کار دارند یا با کوچکترین تغییرات بیو شیمیایی آب به سمت انقراض می‌روند . تاکنون دردنیا یک میلیون گونه حشره شناسایی شده که تخمین زده می‌شود به 10 تا 15 میلیون گونه برسد .

دردنیا جنگل های گرمسیری رتبه اول را ازنظر زیستگاه حشرات به خود اختصاص داده اند که در میان آنها جنگل های آمازون بی نظیرترین زیست‌گاه است و تمام حشرات را در خود جای داده است. حشرات ایران نیز ، نقاط کوهستانی را به بیابانی ترجیح می‌دهند و بیشتر در این نقاط حضور دارند.

28

راسته شناخته شده حشره در ایران وجود دارد

20 هزار

گونه حشره درایران زندگی می‌کند

1میلیون

گونه حشره در دنیا شناخته شده است

40 درصد

و بیشترین راسته حشرات دنیا متعلق به قاب بالان است

دلایل کاهش جمعیت حشرات درایران :

چرای بی رویه

سموم کشاورزی

تخریب پوشش گیاهی

تغییر اقلیم

توسعه کشاورزی دیم

کشاورزی غیر اصولی

بیشتر بدانید :

زندگیِ غیر ممکن در غیاب حشرات

پروانه شناسی که ۲۵ گونه پروانه را کشف و نامگذاری کرده است | پروانه ها زود می‌میرند



منبع:همشهری آنلاین

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا