اخبار اجتماعی > جامعه

استقلال طرفدار ندارد | بیکاری و سد کنکور ؛ بهانه مستقل نشدن جوانان ایرانی


همشهری آنلاین-لیلا شریف: همین چند سال پیش وقتی سن پسر یا دختر ایرانی به دهه ۲۰می‌رسید، همه می‌دانستند که این جوان یا باید درس بخواند و کار کند یا در مسیر ازدواج قدم بردارد و به هر نحوی شده، یک زندگی مستقل را برای خود تشکیل بدهد. بی‌رغبتی جوانان ایرانی برای جداشدن از خانواده ریشه در دلایل فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی دارد و اهمیت این موضوع چنان پررنگ است که مرکز پژوهش‌های مجلس هم در گزارشی به موضوع «تأخیر در استقلال‌یافتگی جوانان» پرداخته و از دریچه بیکاری این موضوع را بررسی کرده است.

چرا استقلال جوانان مهم است؟

جوانان ایرانی نسبت به هم‌نسلان خود در دیگر کشورها با تأخیر، تصمیم به مستقل‌شدن را عملیاتی می‌کنند. مرکز پژوهش‌های مجلس برای اینکه جایگاه مهم مستقل‌شدن جوانان را عیان کند، دست به تعریفی از مستقل‌شدن جوانان می‌زند. براساس این گزارش«استقلال‌یافتگی جوانان از الزامات مهم تحقق همه‌جانبه گفتمان پیشرفت است اما بررسی شاخص‌های مختلف نشان می‌دهد جوانان ایرانی با تأخیر، استقلال پیدا می‌کنند و وارد دوره پذیرش مسئولیت‌های فردی، خانوادگی و اجتماعی می‌شوند. در این خصوص بیکاری از عوامل مهم تأخیر در کسب درآمد پایدار اقتصادی و به تعویق‌افتادن استقلال‌یافتگی به‌شمار می‌رود.»

با توجه به این توضیحات باید قبول کرد که برای آگاهی از ابعاد مسئله به شناسایی عوامل مؤثر – مانند بیکاری که مورد اشاره مرکز پژوهش‌های مجلس است – ‌دست زد.

بیکاری و تأخیر در مستقل‌شدن

معضل بیکاری را باید به‌عنوان یکی از عوامل اصلی از دست‌رفتن زمان برای یافتن شغل و کسب درآمد ذکر کرد و موضوعی است که در گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس با نام«مطالعه و بررسی عوامل مهم تأخیر در استقلال‌یافتگی جوانان با توجه به معضل بیکاری» مورد تأکید قرار گرفته است.

در بخشی از این گزارش برای روشن‌شدن تأثیر بیکاری بر مستقل‌نشدن جوانان ایرانی، آمده است: «معضل بیکاری جوانان، موجب به تعویق‌افتادن استقلال‌یافتگی آنها و به تبع آن بازماندن کشور از رشد و پیشرفت‌های همه‌جانبه شده است. بررسی داده‌های مرکز آمار در دهه‌۹۰نشان می‌دهد که نرخ بیکاری جوانان ایرانی در مقایسه با جوانان سایر کشورها بالاست و در بازه سنی ۲۳تا ۲۷سالگی پیش از دیگر سنین به‌دنبال کار می‌گردند و دوره زمانی ۱۹.۴ماهه را برای یافتن شغل طی می‌کنند.»

زندگی ۷۹درصد جمعیت بیکار با والدین

بررسی آمار و ارقام مربوط به بیکاری، تصاویر واضح‌تری از جوانان بیکار و حاضر در خانه پدر و مادر را نشان می‌دهد. در بخش «نسبت با سرپرست خانوار» گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، به این موضوع اشاره شده است که در سال ۱۴۰۰نزدیک به ۸۰درصد از جوانان بیکار به‌عنوان فرزند تحت سرپرستی خانوار قرار داشته‌اند.

در بخشی از این گزارش آمده است: «معضل بیکاری موجب می‌شود تا هنوز هزینه خانواده کاهش پیدا نکند و جوانان از حیث مالی همچنان به والدین خود وابسته باشند. درحالی‌که فرد توانایی اشتغال و کسب درآمد را دارد اما به دلایل و شرایطی بیکار مانده و امکان استقلال اقتصادی ندارد. بنابراین خانواده مجبور است همچنان جوان خود را تأ‌مین مالی کند و به سبب طولانی‌بودن دوره بیکاری در ایران، سرپرست خانوار، فشار اقتصادی مضاعفی را متحمل خواهد شد.»

استقلال طرفدار ندارد | بیکاری و سد کنکور ؛ بهانه مستقل نشدن جوانان ایرانی

سدی به نام کنکور

آمار دانش‌آموزانی که پشت کنکور مانده‌اند تا شانس خود را برای پیداکردن شغل از مسیر دانشگاه امتحان کنند، هر سال رو به افزایش است. هر چند آمار مستندی از تعداد پشت‌کنکوری‌ها وجود ندارد اما می‌توان به آمار ارائه‌شده از سوی علی عبدالعالی، کارشناس آموزش و پرورش تکیه کرد. او در سال ۱۴۰۰اعلام کرده بود: « ما ۹۰۰ هزار دانش‌آموز داشتیم، اما بیش از یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر در کنکور شرکت کرده‌اند و این یعنی ۶۰۰ هزار نفر پشت‌کنکوری هستند؛ درواقع در ایران ۱۵۵ درصد پشت کنکوری داریم.» ماندن در پشت سد کنکور از این منظر اهمیت دارد که طولانی‌شدن این توقف، دست‌یافتن به استقلال را هم سخت‌تر می‌کند.

والدین در فکر دکتر و مهندس‌شدن فرزندشان هستند

براساس گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس«جوانان به‌دنبال یافتن شغل با جایگاه مناسب، با ثبات و دستمزد بالا هستند. در این مسیر، خانواده نیز همچون فرزند فکر می‌کند. بنابر نتایج یک پیمایش ملی باید گفت که ۶۷.۴درصد از والدین می‌خواهند فرزندشان، استاد دانشگاه، وکیل، پزشک یا کارمند اداری شود. نتیجه آن می‌شود که برای کسب مناصب شغلی همچون پزشکی که ظرفیت بسیار محدودی دارد، تمایل شدیدی ایجاد می‌شود. رقابت بخش قابل توجهی از جوانان برای صندلی‌های بسیار محدود تحصیلی موجب می‌شود تا افراد مدت زمان بیشتری پشت سد کنکور بمانند. با مقایسه متقاضیان علوم تجربی با رشته علوم انسانی و ریاضی‌ ماندن طولانی‌مدت افراد پشت کنکور برای به‌دست‌آوردن نتیجه دلخواه تحصیلی-شغلی کاملا عیان می‌شود.»

استقلال طرفدار ندارد | بیکاری و سد کنکور ؛ بهانه مستقل نشدن جوانان ایرانی



منبع:همشهری آنلاین

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا