تیغ تیز قاچاقچیان بر گردن زاگرس | ۵۳ درصد جنگلهای زاگرس از بین رفته است | روشهای ناجوانمردانه قطع درختان
همشهریآنلاین – مجیدجباری: تیغ تیز قاچاقچیان برگردن درختان زاگرس است و قصه تلخ قطع درختان در یکی از ارزشمندترین رویشگاههای جنگلی ایران و جهان بهدلیل قوانین قدیمی و خاک خورده، حکایت تکراری شده است. براساس آمارهای منتشر شده از سازمان منابع طبیعی، ۵۳درصد مساحت جنگل زاگرس طی ۸۰سال گذشته نابود شده است. قاچاق چوب، زغالگیری از تنه درختان و بهرهبرداری بیرویه از جنگلهای زاگرس بهدلیل فقر و بیکاری سال به سال افزایش مییابد و در این شرایط، فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی کشور از نبود منابع مالی برای حفاظت از عرصههای جنگلی خبر میدهد.
محدودیتهای مقابله با قاچاقچیان
فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری کشور مبلغ ناچیز جریمه قطع درختان جنگلی را یکی از دلایل افزایش قاچاق چوب این درختان دانست و گفت: «پرونده قطع درخت و قاچاق چوب عموما به تعزیرات ارجاع میشود و تعزیرات هم جریمههای نقدی برای این جرم تعیین میکند که گاه این مبلغ جریمه مالی از ارزش فیزیکی درخت کمتر است. برای جرائم قطع درختان باید ارزش زیستی نهال و درخت در نظر گرفته شود، اما قاچاق چوب در برخی موارد در قانون، قاچاق محسوب نمیشود و چنین رویکردی اساسا بازدارنده نیست.
سرهنگ علی ملکی آهنگران، در گفتوگو با همشهری آنلاین با بیان اینکه در این زمینه نقایصی هم متوجه یگان حفاظت است، تصریح کرد: «برای پایش مستمر عرصهها و افزایش اشراف بر جنگلها به فناوریهای نوینی مثل ریزپرنده، پهپاد و دوربین نیاز داریم اما بهدلیل محدودیتهای اعتباری در این زمینه با محدودیت مواجه هستیم. ۴هزار نیروی یگان حفاظت منابع طبیعی شرکتی هستند و به دلایلی محدودیتهایی برای به کارگیری این نیروها وجود دارد؛ بهویژه در زمینه حقوق و مزایای نیروهای شرکتی. با وجود همه محدودیتها یگان حفاظت همه تلاش خود را برای مقابله با قاچاقچیان چوب بهکار گرفته و در این زمینه کوتاه نمیآییم.»
روشهای قاچاقچیان برای قطع درختان
آتش زدن عمدی جنگل: قاچاقچیان به آتش زدن بخشی از جنگل اقدام میکنند و هنگامی که نیروهای امدادی مشغول اطفای حریق هستند، با قطع درختان در نقطهای دیگر، خودروهای حمل چوب را از مسیرهای خالی از نیروهای حفاظت عبور میدهند.
هشدار درباره کاهش مساحت و کیفیت جنگلها | جنگلهای زاگرس و هیرکانی در صدر نابودی جنگلها
کرت زنی: یکی دیگر از روشهای قاچاقچیان، کرت زنی است که در این روش، آوندهای درختان از تنه قطع میشود تا آب و منابع غذایی از ریشه به ساقه و برگها نرسد و درخت آرام آرام خشک شود.
اسیدپاشی: قاچاقچیان چوب با پاشیدن اسید بر تنه درختان، باعث خشک شدن درخت میشوند و بعد از آنکه درخت خشک شد با خیال راحت و بدون نگرانی به تکه کردن درخت و فروش آن اقدام میکنند.
آماری از مساحت از بین رفته جنگل زاگرس و قیمت برخی چوبهای جنگلی در بازار قاچاق :
- مساحت جنگلهای زاگرسی در ۸۰سال گذشته ۱۳میلیون هکتار بود
- مساحت کنونی جنگلهای زاگرسی حدود ۶میلیون هکتار است
- ۷میلیون هکتار از جنگلهای زاگرسی طی ۸۰سال اخیر از بین رفته است
- هر مترمکعب چوب بلوط در بازار قاچاق ۲۰ تا ۳۰ میلیون تومان خرید و فروش میشود
- هر مترمکعب چوب درخت بید در بازار قاچاق بین ۴ تا ۶ میلیون تومان خرید و فروش میشود
- قیمت هر مترمکعب چوب گردو در بازار قاچاق حدود ۹میلیون تومان است
- ۴ استان لرستان، کردستان، ایلام و خوزستان در حاشیه جنگل زاگرس، بیشترین قاچاق چوب را دارند.