بررسی پرونده وحدت رویه با موضوع تعلق خسارت تأخیر تأدیه در دیوان عالی
به گزارش خبرگزاری مهر، جلسه هیئت عمومی دیوان عالی کشور با بررسی دو پرونده وحدت رویه درباره تعلق خسارت تأخیر تأدیه نسبت به آرا صادره از هیئت تشخیص یا هیأت حل اختلاف اداره کار و حدی یا تعزیری بودن مجازات نفی بلد تعیین شده برای مرتکب بزه جاسوسی برگزار شد.
رئیس دیوان عالی کشور، در ابتدای جلسه هیئت عمومی ضمن تبریک اعیاد شعبانیه و تبریک پیشاپیش به مناسبت نیمه شعبان و ولادت منجی عالم بشریت، حضرت مهدی (عج) گفت: نیمه شعبان فرصت بسیار خوبی برای تجدید عهد و بیعت با امام زمان (عج) است و چقدر خوب است که هر صبح با قرائت دعای عهد با ولی خدا پیمان ببندیم که در راه مرضی رضای حضرت حق گام برداریم.
حجتالاسلام والمسلمین منتظری در ادامه با قرائت روایتی از جلد ۵۲ بحارالانوار ص ۹۲ خاطرنشان کرد: “وَأمّا وَجهُ الاِنتفاعِ بِی فی غَیبَتی فَکَالاِنتِفاعِ بِالشَّمسِ إذا غَیَّبَها عَنِ الأبصارِ السَّحابُ” به این معنا که «چگونگی بهره مندی از وجود من در دوران غیبتم، همچون بهرهای است که از خورشید میبرند، آن گاه که ابر آن را از دیدگان نهان می کند» لذا آنچه از نعمت حیات و نعمات دنیوی از آن برخورداریم مرهون وجود آن حضرت و امیدواریم که رفتارمان مطابق رضایت ایشان باشد.
رئیس دیوان عالی کشور با اشاره به توقیع امام عصر (عج) به شیخ مفید اظهار داشت: “وَلَوْ اَنَّ اشْیاعَنا وَفَّقَهُمُ اللّهُ لِطاعَتِهِ عَلَی اجْتِماع مِنَ الْقُلُوبِ فِی الْوَفاءِ بِالْعَهْدِ عَلَیْهِمْ لَما تَاَخَّرَ عَنْهُمُ الْیُمْنَ بِلِقائِنا، وَلَتَعَجَّلَتْ لَهُمُ السَّعادَةُ بِمُشاهَدَتِنا عَلی حَقِّ الْمَعْرِفَةِ وَصِدْقِها مِنْهُمْ بِنا، فَما یَحْبِسُنا عَنْهُمْ اِلاّ ما یَتَّصِلُ بِنا مِمّا نَکْرَهُهُ وَلا نُؤْثِرُهُ مِنْهُمْ” به این معنا که «اگر شیعیان ما (که خداوند توفیق طاعتشان دهد) در راه ایفای پیمانی که بر دوش دارند، همدل میشدند، میمنت ملاقات ما از ایشان به تأخیر نمیافتاد، و سعادت دیدار ما زودتر نصیب آنان میگشت، دیداری بر مبنای شناختی راستین و صداقتی از آنان نسبت به ما؛ علّت مخفی شدن ما از آنان چیزی نیست جز آنچه از کردار آنان به ما میرسد و ما توقع انجام این کارها را از آنان نداریم».
حجتالاسلام والمسلمین منتظری درباره رفتار منتظران در دوران غیبت امام زمان (عج) گفت: فردی به نام صفوان شتر زیادی داشت که از کرایهدادن آنها، معیشت و زندگی خود را میگذراند و از همین جهت به او “جمال” میگفتند. روزی خدمت امام کاظم (ع) رسید، آن حضرت به او فرمودند: همه چیز تو خوب و نیکو است جز یک چیز!، اینکه شتران خود را به این مرد (یعنی هارون خلیفه وقت) کرایه میدهی. صفوان گفت: من از روی حرص و سیری و لهو چنین کاری نمیکنم. چون او به راه حج میرود، شتران خود را به او کرایه میدهم. خودم هم خدمت او را نمیکنم و همراهش نمیروم، بلکه غلام خود را همراه او میفرستم. امام فرمودند: آیا از او کرایه طلب داری؟ گفت آری. امام فرمود: آیا دوست داری او باقی باشد تا کرایه تو به تو برسد؟ صفوان گفت: آری. حضرت فرمودند: کسی که دوست داشته باشد بقای آنها (ظالمان) را، از آنان خواهد بود و هر کس که از آنان (دشمنان خدا) باشد، جایگاهش جهنم خواهد بود.
وی در ادامه افزود: صفوان جمال بعد از این گفتوگو با امام کاظم (ع) تمامی شتران خود را فروخت. وقتی این خبر به هارون رسید، او را خواست و به او گفت: به من گزارش دادهاند که تو شترهای خود را فروختهای، چرا این کار را کردی؟ او گفت:، چون پیر و ناتوان شدهام و غلامانم از عهده این کار برنمیآیند. هارون گفت: هرگز! میدانم که تو به اشاره موسی بن جعفر (ع) شتران خود را فروختی، اگر حق مصاحبت تو با من نبود، ترا میکشتم.
رئیس دیوان عالی کشور اذعان کرد: رفتار منتظران ظهور در دوران غیبت امام زمان (عج) باید به گونهای باشد که دل آن حضرت را به درد نیاورد و امیدواریم که همه ما با عمل صحیح به تکالیف خود برای ان حضرت جز محبین و شیعیان خاص و جزئ یایاران آن حضرت در صبح ظهور باشیم.
حجتالاسلام والمسلمین منتظری با اشاره به حضور میلیونی مردم در ۲۲ بهمن گفت: مردم مؤمن و انقلابی ایران اسلامی در راهپیمایی مقتدرانه ۲۲ بهمن و در چهل و ششمین سالگرد انقلاب اسلامی حماسهای دیگر رقم زدند و خوش درخشیدند و با بصیرت مثال زدنی خود به دشمنان ایران ثابت کردند که علی رغم همه تحریمهای ظالمانه آمریکای جنایتکار، تهدیدات رژیم نامشروع صهیونیستی و کاستیها و مشکلات اقتصادی موجود، همیشه بر عهد و پیمان خود با امام راحل (ره)، رهبر معظم انقلاب و شهیدان والامقام میمانند و حماسه دشمن شکن دیگری آفریدند که دیدگان جهانیان متحیر شد.
رئیس دیوان عالی کشور در پایان افزود: مردم غیور ایران اسلامی در بزنگاههای مختلف همیشه ثابت کردهاند که پشتوانه نظام جمهوری اسلامی و رهبری عظیم الشأن و قدردان نعمت انقلاب اسلامی، امنیت و اقتدار ایران عزیز هستند و با حضور پررنگ و انقلابی خود در صحنه مشت محکمی بر دهان یاوه گویان و استعمار جهانی علی الخصوص آمریکا و اسرائیل زدند و ما قضات و کارکنان دیوان عالی کشور به شکرانه این نعمت عظیم الهی در اجرای حق و عدالت از هیچ کوششی دریغ نخواهیم کرد و ان شاءالله با رسیدگی عادلانه، دقت در اجرای حق و عدالت و حسن برخورد و صبوری و تکریم ارباب رجوع خدمتگزار خوبی برای آحاد جامعه اسلامی باشیم.
دو رأی وحدت رویه جدید
در ادامه، دستورجلسه پرونده وحدت رویه اول با موضوع اختلاف استنباط بین شعب چهل و چهارم و پنجاه و ششم دادگاه تجدیدنظر استان تهران در خصوص تعلق خسارت تأخیر تأدیه نسبت به آرا صادره از هیئت تشخیص یا هیأت حل اختلاف اداره کار با استنباط متفاوت از ماده ۵۲۲ قانون آئین دادرسی مدنی در هیأت عمومی قرائت شد.
پس از بحث و تبادل نظر پیرامون موضوع مطرح شده، در نهایت، اکثریت قاطع اعضای حاضر در جلسه هیأت عمومی دیوان عالی کشور، رأی شعبه ۵۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران را مبنی بر پذیرش استحقاق خواهان به دریافت خسارت تأخیر تأدیه با استناد به ماده ۵۲۲ قانون آئین دادرسی مدنی مورد تأیید قرار دادند.
در ادامه جلسه با قرائت دستور جلسه پرونده وحدت رویه دوم، با موضوع اختلاف استنباط بین شعب چهارم و پنجم دادگاه نظامی یک تهران در خصوص حدی یا تعزیری بودن مجازات نفی بلد تعیین شده برای مرتکب بزه جاسوسی مطابق بندهای الف یا ج ماده ۲۴ قانون جرایم نیروهای مسلح مصوب سال ۱۳۸۲ در هیئت عمومی قرائت شد.
پس از بررسی و تبادل نظرات حاضرین جلسه در راستای دستورجلسه مطروحه در پرونده دوم، از مجموع حاضرین جلسه اکثریت رأی شعبه پنجم دادگاه نظامی یک تهران را مبنی بر تعزیری دانستن مجازات بزه جاسوسی با استناد به بندهای الف یا ج ماده ۲۴ قانون جرایم نیروهای مسلح مصوب سال ۱۳۸۲ مورد تأیید قرار دادند.
شایان ذکر است، کلیه آرای وحدت رویه هیئت عمومی دیوان عالی کشور پس از انشا و تنظیم در روزنامه رسمی کشور منتشر خواهد شد و مطابق قانون پس از انتشار در روزنامه رسمی کشور رأی صادره برای کلیه شعب دیوان عالی و محاکم سراسر کشور و سایر مراجع اعم از قضائی و غیر آن لازم الاتباع و به منزله قانون است همچنین مشروح کلیه مذاکرات هیئت عمومی دیوان عالی کشور نیز در مجلد سالیانه منتشر خواهد شد.