سرما و آلودگی هوا امسال چند روز منجر به تعطیلی مدارس شد؟
به گزارش خبرنگار مهر، حالا دیگر سالهاست که بارش برف، کولاک و یخبندان دلیل اصلی تعطیلی مدرسهها نیست؛ فصل زمستان به جای برف و سرما آلودگی هوا را برای شهرهای بزرگ به ارمغان میآورد و پدیده وارونگی دما موجب میشود سطح آلودگی هوا بسیار بیشتر شود.
به همین جهت در سالهای اخیر آلودگی هوا دلیل اصلی تعطیلی مدارس در فصل پاییز و زمستان در شهرهای بزرگ بوده است.
در سال ۱۴۰۰ تعداد ۱۱۴ روز آلوده و در سال ۱۴۰۱ ۱۷۰ روز آلوده در شهر تهران موجب تعطیلی مدارس شده است. این در حالی است که در سال ۱۴۰۲ تعداد روزهای آلوده کمی کاهش پیدا کرد و به ۱۰۲ روز رسید.
با این حال متأسفانه در سال ۱۴۰۳ و در حالی که هنوز کمتر از یک ماه به پایان سال مانده تعداد روزهای آلوده به ۱۴۰ روز رسیده است.
در بسیاری از روزهایی که میانگین هوای یک کلان شهر، وضعیت قابل قبول را نشان داد؛ وضعیت شاخص آلودگی هوا در برخی مناطق مرکزی آن شهر ناسالم بوده است.
همین آلودگی هوا موجب شده است تا مدارس بیش از سالهای گذشته با تعطیلی مواجه شوند.
ما در این بررسیها تنها روزهای ناسالم برای گروههای حساس و ناسالم برای عموم جامعه را حساب کردیم در حالی که در بسیاری از روزهایی که میانگین هوای کلان شهرها، وضعیت قابل قبول را نشان داد؛ وضعیت شاخص آلودگی هوا در برخی مناطق مرکزی آن کلان شهر مانند تهران ناسالم بوده است.
انبوهی از تکالیف انجام نشده در اجرای قانون هوای پاک
دلایل آلودگی هوا متعدد است با این حال کارشناسان همچنان آلایندگی وسایل نقلیه و حمل و نقل عمومی ناکافی و فرسوده را عامل اصلی آلودگی هوا در کلان شهرها میدانند.
احمد طاهری، رئیس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست، در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص نقش حمل و نقل عمومی در کاهش آلودگی هوا گفت: حمل و نقل به صورت کلی در آلودگی هوا، مخصوصاً در کلانشهرهایی مانند تهران و مشهد، نقش برجستهای دارد. به طوری که در آینده، حدود ۶۰ درصد از ذرات معلق و ۸۰ درصد از آلایندههای گازی مرتبط با انتشار آلایندهها از ناوگان حمل و نقل است.
طاهری با بیان اینکه با انبوهی از تکالیف انجام نشده در اجرای قانون هوای پاک مواجه هستیم؛ گفته بود: مهمترین مواردی که هنوز به درستی پیگیری نشده شامل اسقاط خودروها، حمل و نقل عمومی و انرژیهای تجدید پذیر است. علیرغم تصویب قانون در این زمینهها از ۷ سال پیش، این موارد به درستی اجرا نشده و این مسئله عامل اصلی وضعیت کنونی آلودگی هواست.
ناترازی انرژی علت جدید تعطیلی مدارس
امسال تعطیلی مدارس به دلیل برودت هوا هم اندک نبود و دلیل آن ناترازی انرژی اعلام شد.
در این شرایط تعطیلی به دلیل کاهش مصرف انرژی هم به مدارس تحمیل شد. بر همین اساس در مهر و آبان سال جاری تنها در شهر تهران ۷ روز تعطیل بود؛ در آذر ۹ روز و در دی ۱۲ روز تعطیل بودند.
وضعیت ناترازی انرژی و آلودگی هوا در بهمن هم ادامه پیدا کرد و ۴ روز در بهمن مدارس را به تعطیلی کشاند. همچنین در ماه اسفند هم تاکنون ۲ روز مدارس تعطیل بوده است.
بسیاری از مدارس در روزهای تعطیل، حتی به صورت غیرحضوری و مجازی هم کلاسهای درس خود را دایر نمیکنند
در حقیقت به صورت کلی، مدارس شهر تهران در پنج ماه سال تحصیلی جاری حداقل ۳۵ روز تعطیل بوده و غیر حضوری اداره شده است. اگر دماوند و فیروزکوه را کنار بگذاریم؛ اکثر شهرستانهای استان تهران هم در کنار شهر تهران در این روزها تعطیل بودند.
این در حالی است که بسیاری از مدارس حتی به صورت غیرحضوری و مجازی هم کلاسهای درس خود را دایر نمیکنند.
در این شرایط شاید بتوان گفت شهر اصفهان هم پا به پای شهر تهران در تعطیلی مدارس پیش رفته است و در بسیاری از این روزها یا در روزهای دیگر مدارس شهر اصفهان هم با تعطیلی مواجه شدهاند.
در این زمینه شهر تبریز را هم باید یکی از شهرهای با تعطیلی بالای مدارس دانست. در ماه آذر که ناترازی در مصرف انرژی و آلودگی هوا مدارس تهران و اصفهان را تعطیل کرده بود؛ در روزهای ۱۷، ۱۸، ۱۹ و ۲۰ آذر یعنی در چهار روز متوالی مدارس تبریز هم غیر حضوری برگزار شدند.
در بهمن و اسفند گستردگی تعطیلی مدارس و ادارات بیشتر هم شد به طوری که سهشنبه ۷ اسفند، مدارس و ادارات ۲۵ استان کشور تعطیل شدهاند. تقریباً مدارس تمامی این استانها روز قبل یعنی دوشنبه ۶ اسفند هم تعطیل بودند.
حفظ ذخایر سوخت و استمرار تولید برق نیروگاهها مستلزم اجرای کامل و دقیق برنامههای مدیریت مصرف برق در کشور است اما آنچه مسلم است مدیریت مصرف برق نباید مانع از تحصیل دانش آموزان شود؛ تعطیلی بی رویه مدارس و حتی عدم تاکید مسئولان نظام آموزشی بر برگزاری غیرحضوری کلاسهای درس لطمات جبران ناپذیری به روند آموزشی در کشور زده است.
برخی از معلمان، علاقه مند به برگزاری کلاسهای درس به صورت غیرحضوری هستند اما مدیران مدارس به دلیل نبود دستور از ادارت کل مبنی بر برگزاری کلاسهای غیرحضوری، معلمان را از برگزاری کلاسهای درس به شیوه مجازی منصرف میکنند.
در برخی از ادارت کل نیز به صراحت آمده است که معلمان کلاسهای درس را به صورت مجازی هم برگزار نکنند.
در حالی که وزارت آموزش و پرورش همواره بر برگزاری تاکید میکنند؛ معلوم نیست ادارات کل آموزش و پرورش شهرستانها و نواحی و مناطق آموزش و پرورش چگونه هیچ نظارتی بر برگزاری کلاسهای درس به شیوه مجازی ندارند.
اگر تنها راه مدیریت مصرف انرژی در کشور تعطیلی مدارس است؛ با توجه به تعطیلیهای گسترده، برودت هوا و ناترازی ادامهدار انرژی و امکان تعطیلی مدارس در روزهای آینده؛ وزارت آموزش اقدام مؤثری در خصوص برگزاری کلاسهای درس حداقل به صورت غیرحضوری داشته باشد و همچنین تصمیمی اتخاذ کند تا به تدریج با گرمتر شدن هوا و مصرف مدیریت شده انرژی برق و گاز در مدارس، کلاسهای درس دیگر تا پایان سال تحصیلی حضوری برگزار شود.