سهم هر ایرانی در انتشار گازهای گلخانه ای چقدر است؟
همشهری آنلاین – الهام مصدقی راد : افزایش گازهای گلخانه ای ، منجر به تغییر اقلیم و افزایش دمای زمین شده است . طبق اعلام پژوهشگران برای ثابت نگه داشتن افزایش دما در ۱.۵ درجه، باید انتشار جهانی دی اکسید کربن که اصلی ترین گاز گلخانه ایست در سال ۲۰۳۰ در مقایسه با ۲۰۱۰ تا ۴۵ درصد کاهش یابد. اگر این مهم محقق نشود 10 میلیون نفر به دلیل افزایش شدید دما جان خود را از دست خواهند داد . همچنین تا سال 2050 حدود 30 درصد از تولید محصولات کشاورزی کاسته میشود.
دولت ها مهم ترین نقش را در کاهش انتشار گازهای گلخانه ای دارند ؛ بیشترین سهم انتشار این گازها متعلق به بخش های بزرگ صنعتی و تولیدی است و البته بیشترین هدر رفت انرژی ها نیز در همین حوزه ها رخ میدهد . اما سبک زندگی تمام مردم دنیا هم در انتشار گازهای گل خانه ای و پیامدهای آن بسیار موثر است. طبق اعلام محققان ، انرژی ، حمل و نقل و مواد غذایی بیشترین رد پای کربن را از خود به جای میگذارند که ارتباط مستقیمی با شیوه زندگی افراد دارد .
کاهش انتشار گازهای گلخانه ای با مدیریت انرژی ، حمل و نقل و کشاورزی
بهبود بهره وری انرژی در خانه از مهمترین راهکارها برای کاهش تولید کربن است. برای این کار لازم است از وسایل و تجهیزاتی استفاده کنیم که بیشترین بهره وری را با کمترین میزان انرژی دارند . همچنین از هدر رفتن انرژی به طرق مختلف جلوگیری کنیم تا هم بهره وری افزایش یابد و هم سوخت های فسیلی که در کشور ما نقش اول تولید انرژی را بازی میکنند کمتر مورد استفاده قرار گیرند . به عنوان مثال ، استفاده از پنجره های دوجداره ، پرده های ضخیم ، پوشیدن لباس های گرمتر و کاهش حدود دو درجه از دمای خانه و سیستم گرمایشی ، حذف وسایل سنتی گاز سوز ، استفاده از تجهیزات برقی کم مصرف و.. کمک بسیاری به ذخیره انرژی و کاهش انتشار گازهای گلخانه ای بازی میکند.
وسایل نقلیه نیز از مهمترین منابع تولید گازهای گلخانه ای هستند .تولید خودروها و سوختهای غیراستاندارد این معضل را شدید تر میکند . چند سال قبل بررسی میزان تولید گازهای گل خانه ای در کالیفرنیا نشان داد 40 درصد گازهای گلخانهای تولید شده در این منطقه ، متعلق به حمل و نقل است .اما شهروندان به سهم خود میتوانند با استفاده بیشتر از وسایل حمل و نقل عمومی یا عدم استفاده از خودرو در مسیرهای کوتاه ، رد پای کمتری در تولید کربن و انتشار گازهای گلخانه ای بر جای بگذارند .استفاده از وسایل نقلیه الکتریکی و قابل شارژ هم گزینه دیگری است که درکشورهای توسعه یافته ، رواج بیشتری دارد .
مدیریت درست خاک های کشاورزی هم نقش موثری در کاهش انتشار گازهای گلخانه ای دارد. بهره مندی از تناوب زراعی ، استفاده از محصولات پوششی ، انجام روش های خاک ورزی حفاظتی ، نگهداری بقایای محصولات و پرهیز از سوزاندن آنها ، استفاده از کودهای آهسته رهش ، زه کشی شالیزارها با هدف تهویه مناسب و.. از جمله راهکارهایی است که انتشار گازهای گلخانه ای ناشی از فعالیت های کشاورزی را کاهش میدهد .
بازیافت مواد در کاهش انتشار گازهای گلخانه ای نقش دارد . بازیافت موادی مانند پلاستیک ، کاغذ ، شیشه و فلزات ، حجم زباله های جامد و مخلوط را کم میکند . اگر این زباله ها به صورت نامناسب دفن شده یا به شکل عادی سوزانده شوند منجر به تولیدگازهای گلخانه ای میشود . ضایعات مواد غذایی ، سهم بالایی در تولید گاز متان که نوعی از گازهای گلخانه ایست دارند به کمک بازیافت و مدیریت درست پسماند ، هم انتشار گاز متان ناشی از پسماند آلی ، کاهش خواهد یافت و هم کربن ناشی از تولید دوباره مواد قابل بازیافت .
80 درصد
گازهای گلخانه ای تولید شده متعلق به چین ، امریکا و هند است
2.14 درصد
سهم ایران در تولید گازهای گل خانه ای
75 درصد
سهم سوخت های فسیلی در تولید گازهای آلاینده در ایران
900 میلیون تن
حجم تولید گازهای گلخانه ای ایران
729 میلیون تن
سهم تولید انرژی در انتشار گازهای گلخانه ای ایران
180 میلیون تن
سهم بخش خانگی در انتشار گازهای گلخانه ای ایران
2 تن
سرانه انتشار گازهای گل خانه ای در ایران
17 کیلوگرم
تولید کربن به ازای تولید یک کیلوگرم منسوجات
16 تن
تولید کربن در نتیجه شارژ کردن حدود 2 میلیون تلفن همراه
بیشتر بدانید :
اینفوگرافیک | تاثیرات گازهای گلخانهای بر زمین
گازهای گلخانهای سلامت انسان را نشانه گرفتهاند!
ایران چقدر از انرژی های تجدید پذیر استفاده میکند؟