سهم پررنگ هدر رفت انرژی در تولید گازهای گل خانه ای
همشهری آنلاین – الهام مصدقی راد : انرژی در ایران به راحتی هدر میرود ؛ چه در بخش خانگی ، چه دربخش صنعتی و بقیه بخش ها . مدیریت مصرف ، موضوعی انکار ناپذیر است اما نمیتوان به مساله هدر رفت ، بی توجه بود . سهم قابل توجهی از آلودگی های زیست محیطی و انتشار گازهای گل خانه ای در ایران ، مستقیم و غیر مستقیم به هدر رفت انرژی باز میگردد.
بخش اعظم انرژیهای مصرفی در ایران از سوختهای فسیلی به دست میآید که همراه با آلودگی است . هدر رفت انرژی ، موجب افزایش مصرف انرژی و در نتیجه موجب استفاده بیشتر از سوختهای فسیلی است. بخشی از این انرژی ها به دلیل سیستم های و تجهیزات قدیمی یا فرسوده ، هدر میرود که معمولا در مقیاس بزرگ و در مدیریت شهرها ، صنایع و .. رخ میدهد . این نوع هدر رفت در ابعاد کوچک و خانگی هم دیده میشود. مثال ساده آن تجهیزات برقی قدیمی است که مصرف انرژی بالایی دارند یا عدم استفاده از شیشه های دو جداره برای جلوگیری از اتلاف انرژی . مصرف گاز در بخش خانگی ، ادارات ، مراکز تجاری و در مجموع ساختمانها نیز در آلودگی هوا تاثیر دارد .
سهم گاز متان در گرمای زمین
بخش دیگری از هدر رفت ، چند گام عقب تر رخ مِی دهد ؛ زمانیکه سوخت استحصال می شود. انتشار بخشی از این انرژی ، هم به صنعت تولید انرژی لطمه میزند و هم منجر به انتشار آلودگی و افزایش گازهای گل خانه ای میشود. طبق اعلام بانک جهانی ، هر سال حدود 18 میلیارد مکعب گاز تولید شده در میادین نفتی ایران به دلیل عدم نصب سیستم های جمع آوری گاز ، هدر میرود . این میزان هدر رفت معادل 10 درصد گاز تولیدی کشور است. متان هم یکی از اصلی ترین گازهای گل خانه ایست که تاثیر زیادی بر گرمایش زمین دارد. حدود سه سال قبل طبق اعلام آژانس بین المللی انرژی ، 135 میلیون تن گاز متان از بخش انرژی ، در جهان منتشر شده که 5.6 میلیون تن آن سهم ایران بوده است. بیشترین بخش متان انتشار یافته در ایران ، ناشی از میادین نفت و گاز و توزیع گاز است که فاقد تجهیزات جمع آوری گاز هستند .در آن سال 5.6 میلیون تن گاز متان ، حدود 5 میلیارد دلار ارزش اقتصادی داشته است. طبق اعلام کارشناسان ، گاز متان به تنهایی مسوول 30 درصد افزایش دمای زمین است.
75 درصد
سهم سوخت های فسیلی در تولید گازهای آلاینده در ایران
135 میلیون تن
انتشار گاز متان در جهان در سال 2021
5.6 میلیون تن
سهم ایران در انتشار گاز متان درسال 2021 معادل 3 درصد گاز مصرفی کشور
5 میلیارد دلار
سود ناشی از نصب تجهیزات جمع آوری و صادرات متان
30 درصد
سهم متان در ایجاد افزایش دمای زمین
18 میلیارد متر مکعب
هدر رفت گاز تولیدی در میادین نفتی به دلیل عدم نصب تجهیزات جمع آوری