هیرکانی ، میراث طبیعی جهان ، سیبل تصمیمات مدیریتی
همشهری آنلاین – الهام مصدقی راد :جنگل های هیرکانی قدمتی میلیون ساله دارد . این جنگل ها که در سه استان گیلان ، مازندران و گلستان واقع شده اند مربوط به دوره سوم زمین شناسی اند و بر خلاف جنگل های اروپایی که به دلیل یخ بندان از بین رفته و دوباره شکل گرفته اند ، از زمان شکل گیری شان تاکنون پابرجا مانده و دارای درختان کهنسال و با ارزشی است و به همین دلیل یونسکو ،جنگلهای هیرکانی را به عنوان میراث طبیعی جهان ثبت کرده است .
هر هکتار جنگل میتواند سالانه 70 تن گرد و غبار را به خود جذب کند. طبق گفته کارشناسان جنگل های هیرکانی در هر هکتار توانایی ذخیره کردن 1500 متر مربع آب را دارند و این اتفاق منجر به جلوگیری از فرسایش خاک میشود . اگر میزان ذخیره آب در هکتار جنگل های هیرکانی را در وسعت آن ضرب کنیم چیزی معادل ذخیره یکی از سد های بزرگ کشور خواهد شد .
آنچه هیرکانی ارزشمند را در معرض نابودی قرار داده ، تصمیمات و اقدامات اشتباه است . جاده سازی ، معدن کاوی ، ویلا سازی و انواع تصرف ها ، چرای بی رویه دام، قاچاق چوب و.. از جمله این دست اندازی ها به میراث طبیعی جهان است که طرح های کاشت میلیونی نهال هم نمیتواند این خسارت های بزرگ را جبران کند.
مجوز درختان شکسته و افتاده هیرکانی که شهریور ماه توسط رییس سابق سازمان منابع طبیعی صادر شد ، یکی از آخرین تصمیمات برای کشتن هیرکانی است. کارشناسان و متخصصان حوزه جنگل تاکید میکنند که درختان شکسته و افتاده جنگل ها ، بیهوده نیستند و برداشتن و حذف آنها ، اکو سیستم جنگل ها را با آسیب جدی مواجه مِیکند . فعالان محیط زیست نیز مدتی بعد از صدور این مجوز ، با راه اندازی کارزار و جمع آوری امضا ، از رییس جمهور خواستند با این مجوز مخالفت کرده و جنگل های هیرکانی را آسیب جدید و ورود دوباره مافیای چوب ، محفوظ نگه دارد .
8 درصد
از خاک ایران جنگل است
2.4 میلیون هکتار
وسعت جنگلهای هیرکانی
53 درصد
از وسعت جنگل هیرکانی در مازندران است
26 درصد
از وسعت جنگل های هیرکانی در گیلان است
21 درصد
از وسعت جنگل های هیرکانی در گلستان است
70 تن
گرد و غبار با هر هکتار جنگل جذب میشود
3.6 میلیارد مترمکعب
آب در جنگلهای هیرکانی ذخیره میشود