وسیعترین رویشگاه جنگلی کشور قربانی بیشترین آتش سوزی ها
همشهری آنلاین – الهام مصدقی راد : طبق اعلام سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری ، بررسی ها نشان داده که در ده سال اخیر 70 درصد آتش سوزی جنگل ها در جنگل های زاگرسی رخ داده است . همچنین از کل وسعت آتش سوزی های رخ داده در جنگل ها و رویش گاه های کشور ، 97 درصد به جنگلهای زاگرسی اختصاص داشته است. آتش سوزی در جنگلها حتی اگر در وسعت کم و سطحی باشد باز هم آسیب های جدی به دنبال دارد. در این نوع آتش سوزی ها حتی اگر درختان آسیب نبینند ، نهال ها و پوشش گیاهی از بین میروند. همچنین جانوران حاضر در محدوده نیز دچار آسیب شده یا میمیرند و نابودی آنها ، اکوسیستم را با بحران مواجه میکند .
جنگل های زاگرسی توان بازیابی بعد از آتش سوزی را از دست داده اند
آتش سوزی های کوچک و سطحی در جنگل های زاگرسی که گونه های خاصی را در خود جای داده و 40 درصد آب شیرین کشور را تامین میکند ، بحرانی تر است. بلوط های موجود در جنگل های زاگرسی قدمتی بیش از 5000 سال دارند ، گونه های بسیار مقاومی که با قرار گرفتن در شیب ، جنگل و خاک را حفظ میکنند.شرایط اما در جنگل های زاگرسی نگران کننده است و به عقیده کارشناسان شرایط مطلوبی برای آینده این جنگل ها پیش بینی نمیشود . این جنگلها که 40 درصد وسعت جنگل های ایران را به خود اختصاص داده دچار چرای بی رویه دام ، فرسایش خاک ، قاچاق چوب ، ذغال گیری از درختان و.. است و زادآوری پوشش گیاهی دراین وسعت جنگلی به سختی رخ میدهد . متخصصان معتقدند جنگل های زاگرس به دلیل فشارهای موجود دچار طغیان آفت و بیماری شده و آسیب پذیری شده اند و به همین دلیل بعد از بروز آتش سوزی توان بازآفرینی خود را از دست داده اند و این ، تبعات آتش سوزی در این جنگل ها را افزایش میدهد.
عامل انسانی ، دلیل اصلی آتش سوزی جنگل ها
آنگونه که آمارها نشان میدهد 95 درصد علت آتش سوزی جنگل ها عامل انسانی داشته و تنها 5 درصد به عوامل طبیعی مربوط است . ایجاد آتش سوزی با قصد تغییر کاربری و زمین خواری ، سوزاندن زمین های کشاورزی پس از برداشت محصول به جای شخم زدن، بی احتیاطی گردشگران و چوپانان در روشن کردن آتش و درست خاموش نکردن آتش ، پرتاب ته سیگار ، رها کردن بطری های آب معدنی ، اجرای پروژه های عمرانی با کمک مواد آتش زا و بی احتیاطی در اجرای آن ، دعواهای قومیتی ، نابودی درختان توسط دامداران برای رشد بهتر علوفه از جمله عوامل انسانی و پدیده های طبیعی مانند صاعقه ، خشک سالی و افزایش گرمای هوا از جمله پدیده های طبیعی در بروز آتش سوزی جنگل هاست.
چرا جنگل های زاگرسی مهم است ؟
11 استان
تحت پوشش جنگل های زاگرسی هستند
6 میلیون هکتار
وسعت جنگل های زاگرسی است
180 گونه
درخت و درختچه در جنگلهای زاگرسی است
470 گونه
گیاه دارویی در جنگلهای زاگرسی ثبت شده است
2100 گونه
گیاه خوراکی و دارویی در این جنگل ها قراردارد
40 درصد
آب شیرین کشور را جنگل های زاگرسی تولید میکنند
50 درصد
دام کشور در این محدوده است
70 درصد
عشایر ایران در محدوده زاگرسی ساکن هستند
5500 سال
قدمت گونه های بلوط ، گونه غالب جنگل های زاگرسی است
70 درصد
آتش سوزی های جنگل ها در زاگرس رخ میدهد
بیشتربدانید :
مرگ یک میلیون هکتار از مساحت جنگلهای زاگرس