اخبار اجتماعی > بهداشت و درمان

چرا بدون ضربه دچار کبودی می‌شویم؟ بررسی علل و راهکارهای درمان


به گزارش همشهری آنلاین، معمولا کبودی بدون علت نگران‌کننده نیست و با مشاهده‌ی یک سری علائم می‌توان از دخیل بودن یا نبودن عوامل زمینه‌ای در آن مطلع شد. اگر علاقه‌مند هستید در مورد علت کبودی بی دلیل بدن اطلاعات بیشتری کسب کنید، پیشنهاد می‌کنیم با ما تا انتهای این مطلب از همشهری آنلاین همراه باشید.

چرا بدون ضربه دچار کبودی می‌شویم؟ بررسی علل و راهکارهای درمان

نشانه های کبودی غیرعادی بدن

گاهی اوقات با وارد شدن ضربه یا فشار به پوست رگ‌های خونی زیر آن دچار آسیب می‌شوند و خون به بافت‌های اطراف نشت پیدا می‌کند. با این حساب نشانه‌های کبودی غیرعادی بدن را با توجه به شدت کبودی، علت و محل آن می‌توان به صورت زیر خلاصه کرد:

علائم کبودی بدن

تغییر رنگ پوست

پوست به رنگ آبی، بنفش یا سبز در می‌آید و به تدریج زرد یا قهوه‌ای می‌شود.

تاخیر در بهبودی

بهبودی کبودی‌ها بین ۱ تا ۲ هفته به طول می‌انجامد.

تورم در قسمت کبود شده

محل کبود شده ممکن است ورم خفیف تا قابل توجه داشته باشد.

حساس بودن نسبت به لمس و درد

لمس کردن این ناحیه معمولا دردناک است.

کبودی بدون دلیل مشخص

این کبودی‌ها ممکن است بدون ضربه یا علت مشخص ظاهر شوند.

سرد بودن محل کبودی

ناحیه کبود شده ممکن است سردتر از سایر قسمت‌های بدن باشد.

تغییر رنگ محل با گرم شدن

رنگ ناحیه، تحت تاثیر گرما به حالت طبیعی خود باز می‌گردد.

چرا بدون ضربه دچار کبودی می‌شویم؟ بررسی علل و راهکارهای درمان

افزایش سن و تأثیر آن بر کبودی‌های ناگهانی

با افزایش سن پوست انسان نازک‌تر و حساس‌تر می‌شود که می‌تواند به نوبه خود کبودی‌های ناگهانی و بدون دلیل را به همراه داشته باشد. در حقیقت علت اصلی بروز این مسئله کاهش تولید کلاژن است که مسئولیت استحکام و انعطاف‌پذیری پوست را برعهده دارد؛ علاوه‌براین عروق خونی هم نازک و شکننده می‌شوند و در نهایت خون‌ریزی‌های زیرپوستی و کبودی بروز پیدا می‌کنند.

چرا بدون ضربه دچار کبودی می‌شویم؟ بررسی علل و راهکارهای درمان

کمبود ویتامین و نقش آن در بروز کبودی

رژیم غذایی نامناسب از علت کبودی بی دلیل بدن به شمار می‌رود؛ چرا که منجر به کمبود ویتامین‌های خاص در بدن از قبیل C و K می‌شود. ویتامین C یکی از ترکیبات ضروری برای سلامت بدن است که نقش موثری در تولید کلاژن، تقویت سیستم ایمنی و حفظ فعالیت آنتی‌اکسیدانی ایفا می‌کند و در عین حال رادیکال‌های آزاد مسئول تحلیل بافت و کبودی را از بین می‌برد.

در نتیجه‌ی کمبود این ویتامین، اسکوربوت بروز می‌کند که خونریزی لثه، از دست دادن ناخن و دندان و نارسایی قلبی را به همراه دارد. از طرفی دیگر پایین بودن میزان ویتامین K هم جدا از خونریزی‌های قابل توجه می‌تواند مشکلات مربوط به رشد استخوان و بیماری‌های قلبی – عروقی را (عموما در نوزادان) ایجاد کند.

چرا بدون ضربه دچار کبودی می‌شویم؟ بررسی علل و راهکارهای درمان

استفاده از داروهای رقیق کننده خون

داروهای خاصی مانند ترکیبات ضدانعقاد خون، داروهای ضدالتهاب استروئیدی و کورتیکواستروئیدها توانایی بدن را برای لخته کردن خون تحت تاثیر قرار می‌دهند. زمانی که لخته شدن خون مدت زمان زیادی طول بکشد، مقادیر مشخصی از آن از طریق رگ‌های خونی به زیر پوست می‌روند و آنجا تجمع می‌کنند؛‌ بنابراین اگر در مورد علت کبودی خود شک دارید حتما با پزشک مشورت کنید تا داروهای مناسب را برای شما تجویز کند.

چرا بدون ضربه دچار کبودی می‌شویم؟ بررسی علل و راهکارهای درمان

هموفیلی و بیماری فون ویلبراند

هموفیلی و فون ویلبراند دسته‌ای از بیماری‌های ارثی هستند که بر توانایی بدن در ایجاد لخته و انعقاد خون به منظور ممانعت از خونریزی در زمان پاره شدن رگ‌ها اثر می‌گذارند. افراد دچار بیماری فون ویلبراند ممکن است تا اواخر زندگی علائم خاصی از خود نشان ندهند، اما گاهی اوقات متوجه کبودی‌های بزرگ یا توده‌ای خواهند شد.

با این حساب اگر در مورد علت کبودی بی دلیل بدن خود و ارتباط آن با این بیماری‌ها مشکوک هستید، حتما باید با پزشک متخصص در این زمینه صحبت کنید.

چرا بدون ضربه دچار کبودی می‌شویم؟ بررسی علل و راهکارهای درمان

بیماری‌های کبدی و اختلال انعقاد خون

در اثر آسیب به کبد تولید پروتئین‌های ضروری در لخته شدن خون متوقف می‌شود. برای مثال سیروز کبدی که در نتیجه آسیب مداوم و طولانی مدت به این ارگان است می‌تواند به راحتی خود را به شکل کبودی نشان دهد. البته گاهی اوقات فرد نشانه‌های دیگری از قبیل خستگی، کاهش اشتها، شکم درد و حالت تهوع را هم تجربه می‌کند.

باید بدانید که در بعضی از موارد داروهای تجویزی برای درمان بیماری‌های کبدی یا کلیوی می‌توانند روند انعقاد خون را مختل و عملکرد پلاکت‌ها را هم مهار کنند.

چرا بدون ضربه دچار کبودی می‌شویم؟ بررسی علل و راهکارهای درمان

نقش آفتاب سوختگی بر حساسیت پوست

در پاره‌ای از موارد در اثر آفتاب‌سوختگی عروق خونی زیر پوست دچار شکنندگی و آسیب‌دیدگی می‌شوند که خونریزی و کبودی را به همراه دارد. علاوه‌براین اشعه UV می‌تواند میزان التهاب را هم در پوست افزایش دهد که به نوبه‌ی خود افزایش نفوذپذیری و تجمع بیشتر مایعات و کبودی را به دنبال خواهد داشت.

چرا بدون ضربه دچار کبودی می‌شویم؟ بررسی علل و راهکارهای درمان

چطور از کبودی بی دلیل جلوگیری کنیم؟

اگر از علت دقیق کبودی بدن خود مطلع شدید با پیگیری راهکارهای مشخصی می‌توانید از آن جلوگیری کنید. برای مثال مدیریت صحیح داروهای مصرفی و پرهیز از مصرف آن‌ها بدون نسخه پزشک می‌تواند در این زمینه کمک‌کننده باشد یا برای افرادی که از کمبود ویتامین‌ها و ترکیبات مغذی رنج می‌برند بهترین گزینه مصرف مقادیر کافی از ویتامین‌ها و گنجاندن میوه و سبزیجات در رژیم غذایی است.

از دیگر راهکارهای پیش‌رو در این زمینه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • استفاده از کمپرس سرد در صورت بروز ضربه یا آسیب؛
  • مدیریت بیماری‌های زمینه‌ای موثر در کبودی از قبیل دیابت یا بیماری‌های کلیوی؛
  • انجام ورزش به صورت منظم به منظور بهبود گردش خون؛
  • کاهش وزن با هدف کاهش فشارهای وارده بر رگ‌های خونی؛
  • عدم انجام ورزش‌های سنگین و پرخطر؛
  • استفاده از تجهیزات حفاظتی در زمان ورزش؛
  • اطلاع از عوارض جانبی کلیه داروها پیش از مصرف؛
  • استفاده از مرطوب‌کننده و محصولات مراقبت از پوست؛
  • مصرف داروهای رقیق‌کننده خون تحت نظارت پزشک؛

چرا بدون ضربه دچار کبودی می‌شویم؟ بررسی علل و راهکارهای درمان

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

گاهی اوقات کبودی بدن به سبب یک ضربه ساده یا بیماری زمینه‌ای بروز می‌کند؛ در صورتی که این خون مردگی با علائم زیر همراه شود، نشان‌دهنده مشکلات جدی در بدن است که حتما نیاز به مراجعه به دکتر عمومی یا داخلی دارد:

  • افزایش ابعاد کبودی با گذشت زمان؛
  • بروز مشکل در متوقف کردن خونریزی؛
  • درد یا حساسیت شدید؛
  • خون دماغ شدن شدید یا طولانی مدت؛
  • تعریق شبانه بیش از اندازه؛
  • قاعدگی‌های غیرعادی و شدید به همراه مشاهده لخته‌های خون بزرگ در این زمان

سخن پایانی

همان‌طور که ملاحظه کردید علت کبودی بی دلیل بدن موارد متعددی را در برمی‌گیرد که لازم است افراد به دقت به آن‌ها توجه کنند.

گاهی اوقات صرفا با استفاده از وسایل محافظتی در زمان ورزش می‌توان از بروز مشکل جلوگیری کرد یا اینکه با قطع داروهای خاص مسئله را بهبود بخشید. در هر صورت اگر بیماری زمینه‌ای دارید یا داروی خاصی مصرف می‌کنید، مسئله را با پزشک خود در میان بگذارید تا شما را به بهترین شکل ممکن راهنمایی و هدایت کند.



منبع:همشهری آنلاین

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا