چگونه شهرهایی متناسب با نیازهای سالمندان داشته باشیم؟
به گزارش ایسنا، کارشناسان میگویند اغلب مسائل و ملاحظات جزئی هستند که بین یک جامعه دوستدار سالمندان که دیدگاه مثبتی در مورد پیری ترویج میکند و جامعهای که این کار را نمیکند، تفاوت ایجاد میکنند.
به عنوان مثال، یک سالمند خانه نشین ممکن است در دریافت وعدههای غذایی مغذی مشکل داشته باشد، زیرا آنها نمیتوانند به فروشگاه مواد غذایی بروند. اما راه حل چیست؟ در برخی جوامع، برنامهها و کسبوکارها، غذای خانگی و غذای گرم را برای سالمندان و افراد دارای معلولیت ارائه میکنند.
حجم عظیمی از دادهها نشان میدهد که کشورها به زودی باید با جمعیت سالخورده سازگار شوند. افراد بیشتر عمر میکنند و جمعیت مسن در حال افزایش است. در عین حال نباید فراموش کنیم که رسیدن به این مرحله از زندگی برای همه ما یک روزی اتفاق میافتد.
با افزایش تعداد افراد مسن در کشورها، باید مطمئن شویم که جوامع ما سازگار با سالمندان هستند. برخی اقدامات ساده میتواند شهرها را برای افراد در هر سنی مناسبتر کند.
«جامعه دوستدار سالمندان» یعنی چه؟
یک جامعه دوستدار سالمندان به افراد در هر سنی اجازه میدهد تا در فعالیتهایی شرکت کنند که جامعه را سالم نگه میدارد و به ثبات اقتصادی کمک میکند. جایی است که افراد مسن و سالمند میتوانند به راحتی با دیگران در ارتباط باشند و مستقل بمانند. یک جامعه دوستدار سالمندان همچنین مراقب کسانی است که برای موفقیت در سنین پیری نیاز به حمایت دارند.
به گزارش وبلاگ «ونتیج»، در همین حال، برخی از سازمانها و افراد پیش از این نیز اقداماتی را برای سازگاری سالمندان با جامعهشان انجام دادهاند. این نوع ابتکارات به نفع کل جامعه است. حمایتهای ساده در نهایت منجر به خرج مبالغ بیشتر در اقتصاد محلی، مشارکت افراد بیشتر در جامعه و مشکلات بهداشتی کمتر ناشی از محیط های پرخطر برای سالمندان میشود.
چند راهکار ساده
جوامع سازگار با سالمندان، ساکنین را در ارتباط با یکدیگر، سالم و فعال نگه میدارند. برای سازگاری با سالمندان، جامعه باید نیازهای افراد در هر سنی را برآورده کند. راه های زیر برای ترویج جامعه دوستدار سالمندان توصیه میشود:
* جوامع دوستدار سالمندان از خانه شروع میشوند
مطمئن شوید که خانه شما سازگار با سالمندان است. نصب تجهیزات مناسب (مانند نردههای دستی یا نور روشنتر) میتواند به سالمندان کمک کند فعال بمانند و از احتمال وقوع حادثه برای آنها جلوگیری کنند.
* محیط را ارزیابی کنید
با افزایش سن، تحرک ممکن است دشوارتر شود. به طراحی ساختمانها، پارکها، مناطق ترانزیت و سایر سازهها نگاهی بیندازید. آیا آنها نیازهای افراد مسن را پشتیبانی میکنند؟ اگر جواب خیر است، تحقیق کنید و مطلع شوید که برای بهبود آنها چه کاری میتوانید انجام دهید.
* از انتخابهای سالم حمایت کنید
جوامع از گزینههای غذایی سالمتر و فرصتهایی برای فعالیتها سود میبرند. بازارهای کشاورزان و برنامههای اجتماعی میتوانند سبک زندگی سالم را برای سالمندان ترویج کنند.
* از جمعیت مسنتر استفاده کنید
بسیاری از افراد مسن میخواهند به جامعه کمک کنند. به دنبال فرصتهایی برای تعامل با سالمندان به عنوان داوطلب، مربی یا در صورت امکان نیروهای کار مسنتر باشید.
* از برنامههایی حمایت کنید که به افراد مسن کمک میکند
اغلب سازمانهای محلی برنامهها و خدماتی را ارائه میدهند که نیازهای سالمندان را برطرف میکنند. ام این سازمانها نیاز به حمایت جامعه دارند. بررسی کنید که چگونه میتوانید به یک سازمان حامی سالمندان در منطقه خود کمک کنید.
* حمایت از شبکه AARP
شبکه جوامع دوستدار سالمندان AARP یکی از زیرمجموعههای برنامه شهرها و جوامع دوستدار سن سازمان جهانی بهداشت است. عضویت در آن به این معنی است که مسوولان منتخب جامعه شما متعهد شدهاند که فعالانه در جهت تبدیل شهر و محل زندگی شما به مکانی عالی برای افراد در هر سنی تلاش کنند.
AARP یک سازمان غیرانتفاعی، غیرحزبی و رفاه اجتماعی با عضویت نزدیک به ۳۸ میلیون نفر است که به مردم کمک میکند تا اهداف و رویاهای خود را به فرصتهای واقعی تبدیل کنند، جوامع را تقویت کرده و برای مسائلی که برای خانوادهها مهم هستند مانند مراقبتهای بهداشتی، امنیت شغلی و… تلاش میکند.
شناخت نیازهای همه اعضای جامعه
ایجاد و حفظ یک محیط سازگار با سالمندان برای موفقیت کل جامعه ضروری است. همه ما در حال پیر شدن هستیم و لازم است عواملی را بشناسیم که زندگی جمعیتهای مسن امروز و نسل های آینده را بهبود میبخشند.
تلاشهای سازگار با سن، به سالمندان کمک میکند تا همچنان شرکتکنندگان ارزشمند و فعالی در جامعه خود باشند. خبر خوب این است که هر کسی میتواند به بهبود تجربه پیری کمک کند.
روند پیری جمعیت در چین و ابتکار مسوولان
جمعیت چین برای سومین سال متوالی در ۲۰۲۴ (سال گذشته میلادی) کاهش یافت و تعداد مرگ و میرها نیز از میزان تولدها پیشی گرفت.
کارشناسان همچنین هشدار دادهاند این روند در سالهای آینده تشدید خواهد شد.
اداره ملی آمار چین اخیرا اعلام کرد جمعیت کل چین در سال گذشته میلادی با ۱.۳۹ میلیون نفر کاهش، به یک میلیارد و ۴۰۸ میلیون نفر رسیده است. جمعیت چین در سال ۲۰۲۳ نیز یک میلیارد و ۴۰۹ میلیون نفر اعلام شده بود که خود کمتر از میزان جمعیت در سال ۲۰۲۲ بود.
دولت چین اعلام کرد با هدف مقابله با چالشهای جمعیتی برای خدمترسانی و مراقبت از سالمندان از رباتهای انساننما استفاده خواهد کرد.
شورای دولتی چین میگوید این تصمیم بخشی از سیاستهای کلی این کشور برای استفاده از فناوریهای پیشرفته در مراقبت از سالمندان است. دستورالعملهای جدید درباره این موضوع که کمیته مرکزی حزب کمونیست چین و شورای دولتی آن را منتشر کرده است، بر توسعه رباتهای انساننما، رابطهای مغز و کامپیوتر و فناوریهای هوش مصنوعی شخصیسازیشده برای مراقبت از سالمندان تاکید دارد.
بر اساس این دستورالعملها، دولت چین قصد دارد تا سال ۲۰۲۹ شبکهای جامع از خدمات مراقبت از سالمندان را در سراسر چین ایجاد کند. این کشور همچنین پیشبینی میکند که تا سال ۲۰۳۵ تمامی سالمندان به خدمات اولیه دسترسی داشته باشند و نیازهای جمعیت رو به پیری بهشکل موثری برطرف شود.
این رباتها برای ارائه خدماتی مانند همراهی عاطفی، مراقبتهای سلامت و کمک به استفاده از خدمات هوشمند خانگی به کار گرفته میشوند که نشاندهنده تغییری اساسی به سمت راهحلهای پیشرفته فناوری در مراقبت از سالمندان خواهد بود.
برای سادهسازی این پیشرفتها، یک بستر اطلاعاتی ملی واحد در حال توسعه است. این بستر عرضه خدمات را با تقاضای فزاینده هماهنگ و ارائه خدمات مراقبتی را در سراسر کشور چین بهینه میکند.
همچنین گزارش روزنامه «ساوتچاینا مورنینگپست» (South China Morning Post) نشان میدهد که کمیسیون علم و فناوری در شهرداری پکن برنامهای عملیاتی را تا سال ۲۰۲۷ برای نقش رباتیک در مراقبت از سالمندان تدوین کرده است. شهرهای «ووهان» و «شانگهای» هم در این حوزه پیشرو بودهاند. شانگهای سال گذشته اولین دستورالعملهای نظارتی برای رباتهای انساننما را صادر کرد که بر کنترل مخاطرات و همکاری بینالمللی تاکید دارد.
بحران جمعیت سالمند در آسیا و اقیانوسیه
به گفته کارشناسان، بحران جمعیت سالمند تنها به چین محدود نمیشود و در سراسر منطقه آسیا و اقیانوسیه به مسئلهای مهم تبدیل شده است. بانک توسعه آسیایی (ADB) ماه مه گذشته گزارش داد که تعداد افراد بالای ۶۰ سال در آسیا و اقیانوسیه تا سال ۲۰۵۰ میلادی دو برابر خواهد شد و به ۱۰۲ میلیارد نفر خواهد رسید که تقریبا یکچهارم کل جمعیت منطقه است.
«آلبرت پارک»، اقتصاددان ارشد بانک توسعه آسیایی، تاکید کرد: توسعه سریع آسیا و اقیانوسیه روایت موفقیت است، اما این امر موجب تغییرات جمعیتی بزرگی هم شده است و فشارهای آن در حال افزایش است. دولتها باید اکنون آماده شوند تا بتوانند به صدها میلیون نفر در این منطقه کمک کنند که دوران سالمندیشان را بهخوبی سپری کنند.
در همین حال، هند نیز بهرغم برخورداری از بزرگترین جمعیت جوان جهان، با رشد سریع جمعیت سالمند مواجه است. گزارش آژانس بهداشت باروری سازمان ملل (UNFPA) که در دسامبر ۲۰۲۳ منتشر شد، نشان داد تا سال ۲۰۵۰ جمعیت سالمندان هند از ۱۵۳ میلیون نفر به ۳۴۷ میلیون نفر افزایش خواهد یافت. این گزارش همچنین به مسائل مهمی از جمله دسترسی ناکافی به خدمات بهداشتی، کمبود برنامههای بازنشستگی و چالشهای جسمی و روانی سالمندان اشاره میکند.
به گزارش ایندیپندنت، افزایش جمعیت سالمند در سراسر منطقه آسیا و اقیانوسیه نیازمند بازنگری فوری در سیاستهای کنونی مراقبت از سالمندان و معرفی راهحلهای نوآورانه برای مقابله با چالشهای جامعهای است که در حال پیر شدن است. ابتکار اخیر چین برای معرفی رباتهای پیشرفته و فناوری هوش مصنوعی در مراقبت از سالمندان گامی رو به جلو است، اما اثرگذاری و عملی بودن آن به ارزیابی نیاز دارد.
انتهای پیام