کمک ۴.۵ میلیون دلاری ژاپن برای ارتقای وضعیت تالابهای ایران
به گزارش خبرگزاری مهر، در طی مراسمی صبح روز یکشنبه در محل سفارت ژاپن در تهران، دولت ژاپن و برنامه توسعه سازمان ملل متحد (UNDP) یادداشتهای تفاهمی را برای اجرای این طرح امضا کردند.
این یادداشت تفاهم تحت عنوان “پروژه توسعه سیستم حفاظت از تالابها در دریاچه ارومیه و سایر تالابها به همراه جوامع پیرامونی آنها” امضا شد. این کمکی چهار و نیم میلیون دلاری به منظور ارتقای مدیریت تالابها و افزایش تابآوری اقلیمی در تالابهای دریاچه ارومیه، شادگان، پریشان و انزلی اختصاص داده شده است.
در سخنانی در ابتدای مراسم امضای تفاهمنامه، گلبهار نمتوا، معاون نماینده مقیم برنامه توسعه سازمان ملل متحد در ایران، بر ضرورت تمرکز بر توسعه شیوههای کشاورزی نوآورانه با مصرف آب کم تاکید کرد.
نمتوا تصریح کرد که در دهه گذشته، حمایت بیوقفه مردم و دولت ژاپن تأثیرات مثبتی در بهرهوری کشاورزی و بهبود معیشت در جوامع هدف داشته است.
وی افزود: در چهار سال پیش رو، ما به ترویج شیوههای کشاورزی نوآورانه با مصرف کم آب خواهیم پرداخت، در حالی که برتوسعه این شیوهها برای آیندهای بهتر برای همه، متمرکز خواهیم بود.
در بخش دیگری از مراسم، سفیر ژاپن در جمهوری اسلامی ایران تسوکادا تاماکی به ایراد سخنرانی پرداخت و بر ارتقائ روابط تهران و توکیو، به خصوص در حوزه محیط زیست، تاکید کرد.
تاماکی در ابتدای سخنان خود تصریح کرد: ژاپن و ایران قرنها و هزارهها روابط دوستانهای داشتهاند. دولت ژاپن میخواهد این روابط را در آینده ادامه دهد. مراسم امروز گواهی بر این آرزو و تعهد است. در زمینه روابط دولتی و همکاریهای دو کشور، حفاظت از محیطزیست همواره یکی از موضوعات اصلی بوده که تلاشها و منابع خود را در آن به کار گرفتهایم.
وی افزود: دولت ژاپن تصمیم گرفته است مبلغ ۶۹۰ میلیون ین ژاپن (۴.۵ میلیون دلار آمریکا) به جمهوری اسلامی ایران برای اجرای پروژهای در زمینه توسعه سیستم حفاظت از تالابها در دریاچه ارومیه و دیگر مناطق، از جمله جوامع اطراف آن اختصاص دهد.
طبق سخنان سفیر ژاپن در ایران، این پروژه عمدتاً توسط برنامه توسعه ملل متحد (UNDP) و با همکاری سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (FAO) اجرا خواهد شد.
در بخش دیگری از سخنان خود، تاماکی بر ضرور حفظ ۲۶ تالاب باارزش ایران که تحت کنوانسیون رامسر قرار دارند و محل زیست گونههای مختلف و پرندگان مهاجر هستند تاکید کرد.
وی افزود که این تنها یک مسئله داخلی ایران نیست، بلکه مسألهای برای بقای کره زمین است و باید به عنوان یک مسأله بینالمللی شناخته شود.
تاماکی در ادامه تاکید کرد: در طول ۱۰ سال گذشته، دولت ژاپن از طریق بازوی توسعهای خود، جایکا (JICA)، از حفاظت از دریاچه ارومیه حمایت کرده و در این راستا با برنامه توسعه ملل متحد (UNDP) و سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (FAO) همکاری داشته است. برای ادامه این روند، ما به همکاری با برنامه توسعه ملل متحد (UNDP) و سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (FAO) ادامه خواهیم داد و سیستمهای مدیریت آب در دریاچه ارومیه را با استفاده از مدلهای تحلیل آب که قبلاً توسط FAO ایجاد شده و بهترین شیوههای ایجاد شده توسط UNDP، راهاندازی خواهیم کرد. این سیستمها به منظور بهبود امکانات آبیاری برای استفاده بهینه از منابع آبی کشاورزی ایجاد خواهند شد. این پروژه همچنین به مسئله برداشت بیرویه آب پرداخته و صنایع پایدار، مانند گردشگری اکولوژیک، را ترویج خواهد داد. دانش و فناوریهای منتقل شده از طریق این همکاری در سایر تالابهای ایران، مانند تالاب شادگان، تالاب پریشان و تالاب انزلی، به کار خواهد رفت.
ایران در سالهای اخیر برای جلوگیری از خشک شدن دریاچه ارومیه، بزرگترین دریاچه نمک ایران، هزینههای زیادی را صرف پروژههای زیرساختی کرده است. دریاچه ارومیه، واقع در شمال غربی ایران، زمانی گستردهترین دریاچه پر شور دائمی جهان بود.