گشت و گذار میان جاذبههای سنگی سعدآباد
همشهری- پریسا نوری: پیشنهاد میکنیم در این روزهای پاییزی با نگاهی تازه سری به این مجموعه بزنید و از تماشای مجسمهها، سازههای تاریخی، گونههای گیاهی و قناتهای جاری که در دنیایی از رنگهای دلفریب زرد و نارنجی و قرمز محصور شدهاند، دیدن کنید.
نام: مجسمه آرش کمانگیر
موقعیت: مقابل کاخ موزه ملت
ارتفاع: ۵ متر و ۸۰سانتیمتر
معرفی: این مجسمه که از جنس فایبر گلاس است وبه رنگ برنز پتینهکاری شده، هنر دست استاد میرحسن ارژنگنژاد، طراح، نقاش و مجسمهساز معاصر است.
قهرمان اساطیری ایران
ارتفاع خود اثر بدون پایه حدود ۴ متر است و با پایهای که از سنگ گرانیت ساخته شده به ۵ متر و ۸۰ سانتیمتر میرسد. این اثر با هدف جلوهبخشیدن به قدمت تاریخی این مجموعه، سال ۱۳۸۶ ساخته ودر محوطه کاخ نصب شده است. در اطراف مجسمه علاوه بر فضای سبز زیبا چندین نیمکت وجود دارد که میتوانید دقایقی بنشینید و تندیس این قهرمان اساطیری ایران که جانش را در راه میهن و برای پرتاب تیر و تعیین مرز دو کشور ایران و توران از دست داد، نظاره کنید.
شیرهای سنگی نر و ماده
موقعیت: مجاور کاخ موزه ملت
ارتفاع: ۷۰ سانتیمتر
معرفی: در مجاورت کاخ موزه ملت یک جفت مجسمه سنگی شیر نر و ماده ساخت چین به فاصله تقریبی ۵.۵ متر روی پایههای سنگی جانمایی شده است.
جلوهای از فرهنگ چین
این مجسمهها با الهام از شیرهای نر و ماده نگهبان در فرهنگ چین ساخته شدهاند. مجسمه نر در سمت راست مجسمه ماده قرار گرفته است. روی گردن مجسمه نر یک زنگوله و زیر پایش یک گوی وجود دارد. یالهایش بهصورت فرخورده و برگشته روی پشت مجسمه کندهکاری شده و دهانش باز است. مجسمه ماده هم با ویژگی شاخص توله شیر بین پنجهها بهراحتی قابل تشخیص است.
شیرهای سفید سنگی
موقعیت: ورودی کاخ سبز
ارتفاع: ۷۵ سانتیمتر
معرفی: این مجسمهها همزمان با ساخت بنای اصلی کاخ در آغاز زمامداری پهلوی اول، بهعنوان یکی از تزیینات نمای خارجی ساختمان، از جنس سنگ مرمر سفید حجاری و ساخته شدهاند.
تماشای شیرهای مرمرین
از نام ونشان سازنده این اثر اطلاعاتی در دست نیست اما این هنرمند برخلاف اغلب شیرهای سنگی که در مجاورت کاخها و بناها ساخته میشوند و زاویه دید آنها از نمای روبهرو است، این شیرهای سنگی را به موازات اضلاع ساختمان ساخته بهطوریکه از کنار قابل دیدن هستند. در حال حاضر بهمنظور حفظ و نگهداری شیرهای مرمرین، از پوشش پلکسی گلس استفاده شده است.
تاسیسات آب
موقعیت: جنوب شرقی کاخ سبز و محوطه باز موزه آب
معرفی:برای نشاندادن اهمیت آب در فضای باز موزه آب، مدلهای زنده تاسیسات آبی جدید و قدیم چون سدها، کانالهای آبرسانی، آبانبارها و آسیابها به نمایش گذاشته شده است.
مقایسه ۲ سازه جدید و قدیم
پل بند امیر که روی رودخانه کر در شمال شیراز احداث شده، قدمت هزار ساله دارد و از قدیمیترین سازههای آبی فعال در جهان بهحساب میآید. حالا شما میتوانید این پل تاریخی را در مقیاس ۲۵ برابر کوچکتر در این محوطه تماشا کنید. همچنین به فاصله چند قدمی، سد کارون را هم با مقیاس ۱۰۰ برابر کوچکتر از سازه اصلی ببینید. هدف از ساخت این دو اثر مقایسه ۲ سد جدید و قدیم در کشورمان است که میتواند مورد مطالعه دانشآموزان و دانشجویان قرار گیرد.
پوشش گیاهی کمنظیر از سراسر جهان
بهطور کلی بیش از ۲۰۰گونه گیاهی از انواع درختها، درختچهها، گلها و گیاهان زینتی در کاخ سعدآباد ثبت شده که قدمت برخی از آنها به ۱۰۰سال میرسد. پوشش گیاهی مجموعه تاریخی سعدآباد در نوع خود متنوع و خاص است. در دوران پهلویها واردات گل و گیاه از کشورهای مختلف آغاز و کمیابترین نمونه گیاهان از سراسر نقاط جهان در این باغ کاشته شده بهطوری که پوششی کمنظیر از گیاهان کمیاب و نایاب را در این مجموعه بهوجود آورده است. پوشش درختان جنگلی از ضلع شمالی باغ تا رودخانه دیده میشود و فضای مناسبی برای قدم زدن و گشت وگذار ایجاد کرده است. در مجاورت کاخهای اصلی درختان زینتی و کمیابی قرار گرفته و محیط اطراف کاخ را به فضایی خاص و چشمنواز تبدیل کرده است. در سرتاسر باغ و کاخ سعدآباد درختان میوه و درختان سربلندی کاشته شده تا در فصول بهار و تابستان کاخ سعدآباد رنگ و بوی دیگری داشته باشد.
گونههای منحصربهفرد
گرچه پوشش گیاهی غالب کاخ سعدآباد را درختان چنار تشکیل دادهاند اما درختان و درختچههایی مانند سیدالاشجار، ارغوان، کاج آبی، گل یخ، آقطی، شاه بلوط هندی، سکویا و درخت برگ بو را نیز در کاخ سعدآباد میتوان دید. برخی از گونههای گیاهی این مجموعه هم منحصر به فردند. مثلا فقط یک اصله از درخت سیدالاشجار در اطراف موزه هنرهای زیبا و ۲ اصله درخت شاه بلوط هندی در فضای سبز مقابل کاخ ملت وجود دارد که سالانه مقدار قابل توجهی بذر تولید میکنند. گونه آقطی درختچهای خزانپذیر و بومی شمال آمریکاست که در مقابل موزه ظروف و هنرهای زیبا بهصورت ردیفی چشمنوازی میکنند.