۶ برابر نیاز بازار وارفارین تامین شده، نگرانیها هنوز رفع نشده است | کمبود داروهای بیمارستانی از ۵۷ به زیر ۱۰ عدد رسیده است
به گزارش همشهری آنلاین، دکتر مهدی پیرصالحی، معاون وزیر و رئیس سازمان غذا و دارو در نشست خبری با بیان این مطلب گفت: در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی معمولا نگرانی برای بیماران بیشتر است و درباره ارز و پرداختی بیماران دغدغههایی وجود دارد.
او ادامه داد: زمانی که کار را شروع کردیم بحث کمبودهای دارویی، بسیار جدی و شدید بود. اقلام زیادی از داروها را یا کمبود داشتیم یا در شرف کمبود بودند. موجودی بسیاری از داروها کمتر از زیر ۳ ماه مجاز برای ذخیره استراتژیک بود اما کمبودی در بازار اعلام نشده بود. تلاش کردیم در ابتدای مسیر این مشکل حاد را حل کنیم و سروسامانی به این حوزه بدهیم.
به گفته پیرصالحی در آنالیز کمبودهای دارویی، ۳ دلیل شناسایی شد و در توضیح بیشتر بیان کرد: اصلی ترین دلیل کمبود بحث نقدینگی بود. شرکتهای تامین کننده دارو با مشکل حاد در این حوزه مواجه بودند. خیلی از شرکتها نمیتوانستند ارزی که به آنها تخصیص داده شده بود را تامین کنند. ۲.۸۰۰ میلیون دلار ارز تخصیص داده شده و شرکتها ۲.۲۰۰ میلیون دلار تامین نقدینگی کرده بودند.
معاون وزیر بهداشت تاکید کرد: این بحث نقدینگی زنجیره تامین را تحت تاثیر قرار میدهد و زمانی که پول از بیمهها یا دارویار به بیمارستانها پرداخت نمیشود و به حوزه تامین برنمیگردد، چرخه را با مشکل مواجه میکند.
به گفته پیرصالحی، در بخش دولتی در حوزه دارو ۳۶ همت و در حوزه تجهیزات ۲۰ همت بدهی وجود دارد و عمق مطالبات هم طولانی مدت است.
پیرصالحی دومین عامل کمبودها را بحث قیمتگذاری عنوان کرد و گفت: تورم سالانه بالایی داشتیم اما قیمتگذاری دارو و تجهیزات متناسب نبود و داروها از صرفه اقتصادی خارج شده بودند. تعداد زیادی از داروهای بیمارستانی تولید نمیشد و با کمبود شدید این داروها مواجه بودیم که هر کدام باعث میشد خدمات لازم به بیمار در بیمارستان انجام نشود.
این مسئول سومین دلیل را تامین ارز عنوان کرد و گفت: در بانک مرکزی بیش از آن ارز که خریداری شده بود، یک مشکل مهم تامین ارز مناسب و تخصیص در زمان مناسب نبود. گاهی ارز تخصیصی قابل استفاده برای شرکتها نبود یا در زمان مناسب تامین نمیشد. امیدواریم با قولهایی که برای تامین نقدینگی به ما دادهاند بحث کمبودها را مدیریت کنیم.
رئیس سازمان غذا و دارو با اشاره به یک خبر خوب در حوزه داروهای بیمارستانی عنوان کرد: ۵۷ قلم داروی بیمارستانی کمبود بود که این عدد امروز به کمتر از ۱۰ قلم رسیده است. اما در حوزه داروهایی که در سطح عمومی و داروخانهها مصرف میشود، کمبودها را داریم. دارو موجود است اما در همه نیست و تلاش میکنیم، درباره تامین بیشتر و بهتر این فرآوردهها اقدام کنیم تا مردم در نزدیکترین داروخانه، داروهای عمومی را تهیه کنند.
پیرصالحی درباره آسیب کمبودهای دارویی، بیان کرد: سال گذشته وارفارین دچار کمبود شد تاامروز بیش از ۶ برابر نیاز کشور، واردات انجام شده اما هنوز نیاز بازار به ثبات نرسیده است. چون توزیع کم با سهمیههای خاص به داروخانهها انجام میشود و بیماران هنوز نگرانی دارند. رفع کمبود و ثبات بازار برای ما هزینهبر است و نگرانی که برای مردم ایجاد میشود به سرعت برطرف نمیشود.
حمایت از مردم در حذف ارز تجهیزات پزشکی
پیرصالحی با بیان این که از سال ۱۴۰۰ که دارویار اجرا شد ارز دارو به ۲۸۵۰۰ تغییر کرد، گفت: اما ارز تجهیزات هنوز ۴۲۰۰ ثابت بود. به دلیل ثابت ماندن قیمت ارز، تامین در این حوزه دچار اخلال نشد. در اینجا یک نگرانی برای حذف ارز ترجیحی داریم و با کلیت این کار موافق هستیم اما نگرانی در این حوزه این است که از بیماران چگونه حمایت کنیم. ارز کیتهای آزمایشگاهی و نوارهای تست قند و اقلام مشابه به ۲۸۵۰۰ رسید و افزایش قیمت داشتند و باید با حذف ارز ۴۲۰۰ از بیماران حمایت و تدابیر لازم در این باره اتخاذ شود.
ادامه دارد…