هشدار درباره پیامدهای اجاره حساب بانکی و رمز ارزی
به گزارش خبرگزاری مهر، یکی از موضوعات دردسرسازی که امروزه افراد بسیاری را دچار مشکلات متعدد کرده، «حساب اجارهای» است. حساب اجارهای یعنی فردی از حساب بانکی یا حساب کاربری شخص دیگری در مقابل پرداخت پولی برای انجام تراکنشهای مالی استفاده کند. در واقع یک فرد، حساب خود را به یک نفر دیگر اجاره میدهد تا از آن برای واریز و برداشت پول، خرید و فروش کالا و خدمات یا سایر فعالیتهای مالی استفاده کند.
افزایش کلاهبرداریهای رایانهای و انواع جدید آن مانند کلاهبرداری به نام حساب اجارهای و یا استفاده از حسابهای کاربری افراد در صرافیهای ارز دیجیتال، مشکلات قانونی بسیاری برای صاحبان حساب ایجاد کرده است.
از آنجا که مجرمان میدانند با انتقال وجوه کلاهبرداری شده به حسابهای شخصی خود، پلیس سریعاً آنها را شناسایی و دستگیر میکند؛ برای دریافت وجوه حاصل از کلاهبرداری و انتقال و جابجایی آن از حساب اجارهای استفاده میکنند و از این طریق میخواهند رد پای خود را در ارتکاب جرم از بین ببرند.
جوانان، افراد بیسواد، معتادان متجاهر و بیخانمانها از جمله افرادی هستند که درگیر این مسائل میشوند و در برابر مقدار کمی پول، اطلاعات و مدارک خود را میفروشند.
نحوه کلاهبرداری از طریق حساب اجارهای
مجرمان سایبری از رؤیای افراد برای در خانه ماندن و کسب درآمد بدون زحمت، سوءاستفاده میکنند و با دادن وعدههای دروغ در راستای اهداف خود، به فریب این افرادی روی میآورند. رویایی که به جرم تبدیل میشود.
تبلیغات بسیاری در شبکههای اجتماعی وجود دارد که در آن فردی آموزش پولدار شدن با مشاهده یک پست یا چند استوری را وعده میدهد و یا لینکهایی ارسال میشود که همراه با وعده درآمدهای میلیونی است.
تبلیغاتی که اگر در بهترین حالت، کاربران را به صفحات جعلی و فیشینگ و … هدایت نکند، به احتمال زیاد آنها را در دام مجرمانی میاندازد که با وعدههای دروغ، افراد را به اجاره حساب یا هویتها بانکی آنها هدایت میکند.
افراد سودجو از حسابهای اجارهای، معمولاً برای فرار مالیاتی، پولشویی و جابهجایی پولهایی که از طریق کلاهبرداری به دست آمده؛ استفاده میکنند.
سودجویان ابتدا از طریق تبلیغات جذاب وارد میشوند و در نهایت در گفتوگو با کاربران آنها را به اجاره کارت یا حساب بانکی، مدارک هویتی، حسابهای کاربری در صرافیهای رمز ارزی و … ترغیب میکنند. کاری که ممکن است در روزهای اول، درآمد خوبی داشته باشد، اما خیلی زود تبدیل به جرمی ناخواسته شود که صاحب حساب باید پاسخگوی آن باشد و تحت پیگردهای قضائی قرار میگیرد.
نحوه عملکرد مجرمان در اجاره حساب افراد به این صورت است که مجرم به بهانه کاریابی و استخدام افراد با حقوق بالا در برخی از سایتها آگهی میدهد و از این طریق طعمه خود را از میان متقاضیان، شناسایی میکند و با عبارات فریبندهای مانند؛ کار اینترنتی با درآمد بالا، کار در منزل با حقوق زیاد، کار بدون نیاز به تخصص و این نوع جملات، افراد ناآگاه و یا نیازمند را فریب میدهند و مدارک هویتی مانند تصویر کارت ملی و شناسنامه آنها را دریافت میکنند.
در ادامه با متقاعد کردن این افراد، اطلاعات حساب بانکی آنها را دریافت و یا از اطلاعات آنها برای ایجاد حساب کاربری در صرافیهای رمز ارزی استفاده میکند.
موضوعی که توسط این کلاهبرداران به افراد جویای کار القا میشود این است که نیاز نیست کار خاصی انجام دهند. فقط در یکی از صرافیهای رمز ارز یک حساب کاربری ایجاد کنند و مبالغی که به حساب آنها واریز میشود را به حسابی مشخصی منتقل کنند و در برابر انجام این کار درصدی را بهعنوان حقوق برای صاحب حساب تعیین میکنند.
سپس فرد کلاهبردار، وجوه حاصل از کلاهبرداری را به حساب این افراد که ظاهراً استخدام شدهاند، واریز میکند و با این مبالغ رمزارز خریدوفروش میکند و به این ترتیب ردی از خود باقی نمیگذارد.
با تبدیل شدن پول حاصل از کلاهبرداری به ارز دیجیتال و خارج شدن آن مبلغ از صرافی، کلاهبردار اصلی، به سختی قابل ردیابی است.
در نهایت نیز پس از طرح شکایت از سوی شخصی که از او کلاهبرداری شده، صاحب حساب اجارهای بهعنوان مجرم شناسایی میشود و مسئول جبران خسارت خواهد بود.
معمولاً افراد صاحب حساب، زمانی متوجه ماجرا میشوند که اجارهکنندگان حساب، کلاهبرداریهای هنگفتی را انجام دادند و مبالغ زیادی از طریق حساب آنها از چرخه بانکی خارج شده است.
به همین دلیل، تمام تلاش افرادی که از حسابهای اجارهای دیگران برای تحقق مقاصد مجرمانه خود استفاده میکنند این است که هویت خود را بهعنوان مرتکب جرم مخفی نگه دارند و از هویت دیگران برای انجام این کارها استفاده کنند.
روشهای پیشگیری از جرایم ناشی از حساب اجارهای
برخی از روشهای پیشگیری از جرایم ناشی از حساب اجارهای:
افزایش آگاهی عمومی از انواع مختلف کلاهبرداری
اطلاعرسانی از طریق صدا و سیما و رسانهها عمومی در رابطه با این نوع از جرایم
عدم اعتماد به مؤسسههای کاریابی تقلبی
عدم کلیک بر روی لینکهای ارسالی از طریق پیامک و سایتها نامعتبر، به جهت امکان سرقت اطلاعات
غیرفعال کردن کارت بانکی در صورت مفقود شدن آن، با مراجعه به بانک در اسرع وقت
در اختیار نگذاشتن اطلاعات حساب کاربری رمز ارزی به دیگران
شهروندان دقت داشته باشند به هیچ عنوان اطلاعات حساب صرافی و هر حساب دیگر خود را در اختیار افراد دیگر حتی نزدیکترین افراد و بستگان خود، قرار ندهند و حتی کارتهای قدیمی، باطل شده و تاریخ گذشته خود را در اختیار دیگران قرار ندهد؛ یا دور نیاندازند و حتماً آن را به بانک تحویل دهند، تا امکان سوءاستفاده از این کارتها را از بین ببرند.
همچنین با توجه به اینکه تعدادی از کلاهبرداران در آگهی تبلیغاتی خود از نام و نشان برخی صرافیهای معتبر سوءاستفاده میکنند، در این موارد افراد باید با صرافی تماس گرفته و از صحت آگهی مطلع شوند.
شهروندان در صورت مشاهده موارد مشکوک در رابطه با حسابهای اجارهای بانکی و حساب اجارهای ارز دیجیتال موضوع را به مراجع قضائی و قانونی و از طریق شماره ۰۹۶۳۸۰ به پلیس فتا اطلاع دهند.
هشدار پلیس فتا و معاونت پیشگیری از جرم قوه قضائیه درباره حسابهای اجارهای
موضوع حساب اجارهای بانکی و رمز ارزی و جرایم ناشی از آن در حوزه سایبری طی سالهای اخیر، از موضوعات قابل توجه پلیس فتا و معاونت پیشگیری از جرم قوه قضائیه بوده و بارها هشدارهای مختلفی در رابطه با اجتناب شهروندان از این نوع فعالیتها صادر شده است. پلیس فتا و قوه قضائیه در پیگیری و ردیابی مجرمان سایبری نگاه سختگیرانهای دارند.
معاونت پیشگیری از جرم قوه قضائیه با ارسال پیامکی در تاریخ ۶ مرداد ۱۴۰۳ در رابطه با عواقب اجاره دادن و در اختیار قرار دادن حساب بانکی یا هرگونه ابزار پرداخت به متخلفان هشدار داد و اعلام کرد: هرکس حساب بانکی، اینترنتبانک یا هرگونه ابزار پرداخت خود را برای شرطبندی، بختآزمایی و قمار در اختیار متخلفان قرار داده و یا به آنها اجاره دهد، خودش هم معاون در جرم است و تحت تعقیب قرار میگیرد.
مجازات اجاره حساب
اجاره، واگذاری و فروش حساب بانکی، کارت بانکی و حتی اینترنت بانک جرم است؛ بنابراین اگر در این موارد کشف جرمی صورت گیرد؛ اولین کسی که مورد پیگرد قانونی قرار میگیرد و باید پاسخگو باشد؛ صاحب حساب است.
وقتی کشف جرم صورت بگیرد، این حسابها مسدود میشود و پلیس از صاحب حساب، تحقیق و پرسوجو میکند، زیرا این افراد در این جرم شریک شدهاند. هر عمل مجرمانهای که با حساب اجارهای انجام شود؛ باعث میشود صاحب حساب در برابر قانون، شریک جرم باشد.
در این موارد این افراد نمیتوانند درباره جرایمی که با حسابهای بانکی آنها صورت گرفته است؛ اظهار بیاطلاعی کنند؛ چرا که در برابر کارت و حساب خود مسئولیت دارند و اگر مدعی شوند که کارت آنها مفقود شده، باید به این سوال پاسخ دهند چرا آن را غیرفعال نکردهاند؟
در واقع چنین توجیهاتی برای دستگاه قضائی و پلیس قابل قبول نیست و مرجع قضائی صاحب حساب را مجرم میداند و آن فرد را هم مجازات میکند.
کلاهبرداران و افراد سودجو معمولاً، حساب بانکی و حساب کاربری را به منظور فرار مالیاتی و یا پولشویی اجاره میکنند؛ بنابراین اگر کسی حساب خود را به شخص دیگری اجاره دهد و منشأ پولهای واریزی به حساب او حاصل اعمال مجرمانهای مانند قاچاق، قمار، سرقت و جرایمی از این دست باشد، طبق ماده ۲ قانون مبارزه با پولشویی، در صورت نگهداری و نقل و انتقال این مبالغ، علاوه بر معاونت در جرم اصلی و تحمل مجازات برای آن جرم، به جرم پولشویی نیز محکوم خواهد شد؛ لذا هرگونه اجاره دادن حسابهای بانکی در این شرایط، مصداق پولشویی است و صاحب حساب به عنوان شریک جرم در نظر گرفته میشود.
طبق اعلام روابط عمومی بانک مرکزی در تاریخ سوم دیماه ۱۳۹۷، اجاره کارت یا حساب صرفاً برای پوشش فعالیتهای مجرمانه، پولشویی و فرار مالیاتی کاربرد دارد و پیشنهاددهندگان، کسانی هستند که برای فرار از عواقب فعالیتهای خلاف قانون خود، مسئولیت آن را در قبال پرداخت مبالغی اندک، یکسره متوجه اجارهدهندگان میکنند. به موجب این اطلاعیه، مطابق با قوانین و مقررات جاری، مسئولیت تمام تراکنشها و مبادلاتی که از طریق حساب و کارت بانکی انجام میشود بر عهده دارنده آن است و هیچ ادعایی مبنی بر اجاره دادن حساب برای مراجع قانونی، مالیاتی، انتظامی و قضائی مورد قبول نیست.
از اینرو به همه مردم توصیه شده است به هیچ عنوان و تحت هیچ شرایطی، پیشنهاد اجاره حساب یا کارت بانکی را با هیچ مبلغی نپذیرند، تا از عواقب جدی ناشی از فعالیتهای خلاف قانونی که از طریق حسابها یا کارتهای بانکی اجارهای انجام میشوند در امان باشند.
همچنین در اطلاعیه مورخ ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۱ بانک مرکزی ضمن تأکید مجدد بر موارد فوق بر این موضوع نیز تأکید شده که هموطنان و اتباع خارجی ضمن دقت کامل در ارائه وکالت به اشخاص ثالث برای دریافت خدمات بانکی، در صورت ارائه وکالت به اشخاص ثالث برای انجام خدمات بانکی، نوع خدمت بانکی مورد نظر و مدت آن را در وکالتنامه قید و از ارائه وکالتنامههای کلی و تامالاختیار به اشخاص ثالث پرهیز کنند.
بنابراین طبق قوانین موجود و اعلام مراکز پلیس و مراجع قانونی اگر کسی شماره حساب یا کارت بانکی خود را اجاره بدهد و فرد اجاره کننده با آن حساب بانکی که اجاره کرده است فعالیت مجرمانهای انجام بدهد، صاحب اصلی حساب مسئول است و نمیتواند به این توجیهات استناد کند که کارت بانکیام را اجاره دادم و از این مساله اطلاعی نداشتم.